Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil alarmsysteem voor doven en slechthorenden (07/03/04)

De ramp met de giftige gaswolk in Ekeren bewijst dat omwonenden soms zeer dringend gealarmeerd moeten worden. Omwonenden die normaal kunnen horen, worden op de hoogte gebracht via de radio, sirenes, geluidswagens en de telefoon. Doven en slechthorenden kunnen zo echter niet bereikt worden. Zij blijven afhankelijk van medebewoners of bereidwillige buren. Gezien het toenemend aantal alleenstaanden en het feit dat steeds meer doven en slechthorenden zelfstandig wonen, stelt de N-VA een speciaal alarmeringssysteem voor doven en slechthorenden voor.

Technisch zijn er verschillende mogelijkheden om doven en slechthorende te alarmeren. De Gentse dove advocate Helga Stevens, N-VA-kandidaat bij de komende Vlaamse verkiezingen, verwijst daarvoor naar het buitenland. Stevens is ook directeur van de Europese Unie voor Doven en kent dus de problematiek.

Zij wijst erop dat, na een gifgasramp enkele jaren geleden in Hoogvliet, het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken onmiddellijk besloot een nieuw alarmsysteem te ontwikkelen. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue zoals een alarmsysteem dat via een radiosignaal apparatuur in huis inschakelt of een systeem dat een speciaal horloge laat trillen en via symbooltjes aangeeft wat er aan de hand is.

Uiteindelijk werd gekozen voor een apparaat dat werkt via een semafoon. Slechthorenden en doven krijgen thuis een semafoon, waarmee ze signalen kunnen ontvangen van de Regionale Brandweercentrale en de KPN-telefooncentrales. Als er een ramp plaatsvindt activeert deze semafoon automatisch de bestaande huisinstallatie, tegelijkertijd met het afgaan van de sirenes. Intussen werd alvast een SMS-systeem op poten gezet.

In geval van een ramp worden doven en slechthorenden door de brandweer gealarmeerd met een sms-bericht op de mobiele telefoon. Als de sirene gaat stuurt de brandweer voortaan tegelijkertijd een sms-bericht naar alle doven en slechthorenden die zich in de buurt van het rampgebied bevinden. De waarschuwing wordt verstuurd vanuit de plaatselijke kazerne en moet synchroon lopen met het aanzetten van de sirenes. In Israël krijgen doven eigen semafoons die hen moeten waarschuwen voor een raketaanval of ander gevaar. Het Joods Agentschap, een semi-overheidsinstelling, deelt de apparaatjes gratis uit. In geval van dreigend gevaar trekken de semafoons de aandacht met lichtjes en trillingen. Ze geven bovendien een signaal als alles weer veilig is.

Op suggestie van Helga Stevens interpelleert N-VA-kamerlid en voorzitter Geert Bourgeois minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael met de vraag om snel een gelijkaardig systeem op poten te zetten.

Auteur:
Helga Stevens, bestuurslid, Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be