Gemeente Zwolle

Werk aan de A28

Vanaf maandag 8 maart gaat Rijkswaterstaat, in samenwerking met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel, zogenaamde 'plusstroken' aanleggen op de A28 tussen de afslagen Zwolle Zuid en Ommen. Deze extra stroken zorgen tijdens de spits voor meer ruimte en dus minder files op de A28. Eind 2004 is het werk gereed.

Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente hebben maatregelen genomen om de hinder zoveel mogelijk te beperken, maar dat de werkzaamheden bedrijven en bewoners overlast zullen bezorgen, is niet te voorkomen. Rijkswaterstaat verspreidt huis-aan-huis folders met informatie over de genomen maatregelen en de wijze waarop u zelf bij kunt dragen aan het beperken van de overlast. Deze folders zijn ook verkrijgbaar bij het gemeentelijk informatiecentrum. Tevens is er een website geopend: www.A28zwolle.nl, waarop u tips en actuele informatie kunt vinden. Tijdens kantooruren kunt u bellen met Rijkswaterstaat Bouwdienst Meppel, telefoon (0522) 26 84 00. In de loop van februari gaat er een algemeen informatienummer de lucht in: 0800 ? weginfo (0800 ? 9344363).

Daarnaast informeert de gemeente Zwolle u in Wijzer en op www.zwolsewijken.nl (bij 'werk aan de weg') over de maatregelen die vooral de verkeersdoorstroming in de stad zelf betreffen. Bij vragen en opmerkingen over de situatie op het Zwolse wegennet kunnen mensen contact opnemen met Wilma Hekman, telefoonnummer (038) 498 25 78 of e-mail: bereikbaarheid@zwolle.nl.

Planning
De werkzaamheden zijn verdeeld in twee fasen. Fase 1 loopt van maart tot juni en in deze periode wordt op de weghelft richting Amersfoort een plusstrook aangelegd (zie situatieschets). In fase 2 (van juni tot december) is de weghelft richting Meppel aan de beurt. De gevolgen voor het verkeer verschillen gedurende fase 1 en 2 en de genomen maatregelen dus ook. Hieronder kunt u lezen wat er allemaal gebeurt tijdens fase 1; tegen de zomer informeert de gemeente u over de verkeerssituatie gedurende fase 2.

Fase 1
Volgens de planning duurt fase 1 van 8 maart tot 11 juni 2004. Deze planning is voorlopig, omdat met name het weer voor vertraging van de werkzaamheden kan zorgen.

Gevolgen voor het verkeer in Zwolle
Oprit Zwolle Noord richting Amersfoort is afgesloten. Het verkeer wordt via de Zwartewaterallee (ring noord) omgeleid naar de oprit Zwolle Centrum (Katerdijk) en de oprit Zwolle Zuid (Blaloweg). Afrit Zwolle Centrum vanuit Meppel is afgesloten. Het verkeer wordt via de afrit Zwolle Noord en de Zwartewaterallee (ring noord) omgeleid naar Middelweg en via de afrit Zwolle Zuid en de Blaloweg (ring noord) naar de Rieteweg.

Maatregelen om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen Op het kruispunt Zwartewaterallee / afrit Zwolle Noord uit Meppel / oprit Zwolle Noord naar Amersfoort wordt een verkeersregelinstallatie (VRI) geplaatst. De VRI moet ervoor zorgen dat het grotere verkeersaanbod dat daar wordt verwacht niet de uitwisseling verstoort van verkeer tussen ring en A28. Op het kruispunt aan de andere kant van het viaduct (afrit uit Amersfoort / oprit naar Meppel / Ceintuurbaan) wordt geen VRI geplaatst. Er wordt vanuit gegaan dat de verkeersafwikkeling op dit kruispunt redelijk tot goed zal verlopen dankzij de VRI's bij de naburige kruispunten.
Om te voorkomen dat automobilisten vanaf de afrit uit Amersfoort de Ceintuurbaan kruisen en de oprit naar Meppel oprijden, wordt onderaan de afrit Zwolle Noord uit Amersfoort een verplichte rijrichting ingesteld, namelijk rechtsaf de Ceintuurbaan op. Hierdoor moet het verkeer dat naar de Zwartewaterallee (Zwolle Noord) wil, de omleidingsroute volgen via de Meppelerstraatweg, Hogenkampsweg en Rijnlaan.
Op het kruispunt Ceintuurbaan / afrit Zwolle Noord uit Amersfoort wordt de voorrangssituatie gewijzigd: het verkeer dat van de afrit komt, krijgt voorrang op het verkeer vanaf de Zwartewaterallee, zodat het sneller kan afvloeien.
Tussen de verkeerslichten op kruispuntencomplex IJsselallee / Spoolderbergweg / Nieuwe Veerallee en de verkeerslichten op het Spoolderplein is een koppeling aanwezig, waardoor verkeer vanaf de IJsselallee naar het plein toe en omgekeerd zoveel mogelijk kan doorrijden. Deze koppeling is nu niet optimaal en wordt verbeterd. Op de Spoolderbergweg zit een 'prioriteitsingreep' in de verkeerslichten ingebouwd voor de bus (de bus krijgt eerder groen licht). Maar gedurende de werkzaamheden aan de A28 rijden de bussen vanaf de Veluwe over de vluchtstrook van de A28 en niet over de Spoolderbergweg. Daarom wordt de prioriteitsingreep uitgeschakeld.
Op een groot aantal plaatsen worden de 'groentijden' in de verkeerslichten aangepast, ondermeer op de kruispunten Blaloweg / Katerdijk, Blaloweg / Voorsterweg en Voorsterweg / Werkerlaan / Klipperweg. Zo krijgen de richtingen van waaruit extra verkeer wordt verwacht meer groen licht, ten koste van andere richtingen. Om na te gaan of al deze verkeersmaatregelen het gewenste effect hebben, worden de verkeersstromen op het Zwolse hoofdwegenstelsel nauwgezet in de gaten gehouden gedurende de werkzaamheden aan de A28. Dit zogenaamde 'monitoren' zal ondermeer gebeuren bij de op-/afrit Zwolle Noord, de kruispunten IJsselallee / Spoolderbergweg / Veerallee, Zwartewaterallee / Katerdijk / afrit Zwolle Centrum en op de volledige buitenring van Zwolle.


---