Openbare Bibliotheek Oss

30 januari 2004

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse biblotheken: Pakistaans-Nederlandse schrijfsters Hameeda Lakho vertelt over haar leven tussen twee culturen

Op maandag 8 maart a.s., Internationale Vrouwendag, vertelt schrijfster Hameeda Lakho in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss over haar leven en haar boeken. De lezing Gevangen tussen twee culturen begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 5,- ; op vertoon van VIPkaart 4,-. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Hameeda Lakho
Hameeda Lakho (1964) werd in Pakistan geboren en kwam op 4-jarige leeftijd samen met haar moeder en zusjes naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Al snel blijkt het leven met haar vader niet wat zij ervan hadden verwacht: hij gedraagt zich als een tiran, die de meisjes en hun moeder mishandelt en uitbuit. Hameedas moeder is een vreemde in een onbekend land. Uiteindelijk straft haar man alle pogingen om haar dochters te beschermen heel wreed af: samen met haar jongste kind wordt zij verbannen naar Pakistan. Hameeda en haar zussen vertelt hij dat zij zijn verongelukt. De meisjes leven voortaan als slaven, onderling contact wordt onmogelijk gemaakt evenals elke kans op vriendschap met leeftijdsgenootjes. Op haar veertiende lukt het Hameeda haar vader te ontvluchten en na vele omzwervingen bouwt ze jaren later stukje bij beetje een eigen bestaan op. Zodra ze ontdekt dat haar moeder en zusje nog leven, zet ze alles op alles om hen te vinden. Hameeda sleept zelfs haar vader voor het gerecht en zoekt niet alleen gerechtigheid voor haar familie; zij wil vooral de tralies blootleggen die haar en vele andere migrantenvrouwen gevangen houden in een ballingschap tussen twee culturen.

Gevangen tussen twee culturen
In haar eerste boek Verborgen tralies (2000) dat Hameeda Lakho samen met tekstschrijfster/journaliste Magda van der Rijst schreef, beschrijft zij haar moeilijke jeugd en het verlangen naar haar moeder. Zij vertelt over haar zoektocht in Pakistan, en slaagt erin om de gebroken cirkel van haar eigen dochter- en moederschap met humor en hoop gesloten te krijgen.
In Gebroken cirkel (2002) beschrijft Hameeda Lakho hoe het haar uiteindelijk is vergaan. Via tussenkomst van de staatssecretaris van Justitie krijgt Hameeda eindelijk toestemming voor de overkomst van haar familie. Maar wat een hoogtepunt in haar leven had moeten worden, wordt na 29 jaar een weerzien met gemengde gevoelens. Van de zo vurig verlangde band tussen moeder en dochter is geen sprake, en Hameeda komt onder zware druk te staan.
Ze zegt hierover:
Mijn moeder kende me niet, ze kreeg me niet als kind, maar als volwassen vrouw.

Inmiddels is Hameeda Lakho erin geslaagd een eigen bestaan op te bouwen in Nederland en is zij trots op haar twee dochters. Haar boeken beschrijven haar gevecht voor een eigen identiteit en zelfrespect in een cultuur die de ambities, rechten en vrijheden van vrouwen op brute wijze onderdrukt.
Je vrij voelen heeft soms te maken met het loslaten van idealen en het accepteren dat het leven anders loopt dan je zou willen.

Toegangskaarten à 5,- (met VIPkaart 4,-) zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. De lezing van Hameeda Lakho Gevangen tussen twee culturen vindt plaats op maandag 8 maart om 20.00 uur in Zaal De Linck, Raadhuislaan 18 in Oss.