Openbare Bibliotheek Oss


2 februari 2004

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse biblotheken: St. Religieuzen tegen vrouwenhandel op de internationale vrouwendag in de bibliotheek Ravenstein

Op maandag 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt er in de Bibliotheek Ravenstein aandacht besteed aan het onderwerp Vrouwenhandel. Medewerkers van de Stichting Religieuzen tegen Vrouwenhandel vertellen over hun strijd tegen de groeiende handel in vrouwen en de daaruit voortvloeiende gedwongen prostitutie, met inachtneming van religieuze en culturele aspecten. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Vrouwenraad Ravenstein. Toegangskaarten kosten 2,- en zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek in Ravenstein.

Vrouwenhandel
Er zijn slechts schattingen over het aantal vrouwen dat gedwongen in de prostitutie werkt. Bij de Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) melden zich jaarlijks ongeveer 200 slachtoffers aan. Dat wordt het topje van de ijsberg genoemd. Een IRT-rapport schatte eind 1997 het aantal Oost-Europese meisjes dat jaarlijks gedwongen wordt zich te prostitueren op 2.000. Ook Afrikaanse meisjes zijn vaak het slachtoffer van vrouwenhandel. De handelaren komen bijna altijd uit hetzelfde land of regio als de meisjes. De dwang bestaat uit een fictieve schuld die de meisjes moeten terugbetalen en bedreigingen aan het adres van het meisje of haar familie. Er gaat veel geld in om: tienduizenden euros per meisje. Volgens de politie gaat het om geoliede criminele organisaties. De opsporing en vervolging blijven problematisch. De vervalste paspoorten zijn nauwelijks van echt te onderscheiden, de circuits en 06-nummers veranderen snel, net als de smokkelroutes en de plekken waar de meisjes te werk worden gesteld. De slachtoffers doen slechts zelden aangifte. Ze zijn bang in elkaar geslagen te worden en hun inkomsten te verliezen. Bovendien hebben ze geen verblijfsvergunning en vrezen ze na aangifte Nederland te worden uitgezet.
Zonder aangiftes wordt in de regel geen onderzoek gedaan. Ook hebben lang niet alle politiekorpsen evenveel aandacht voor het probleem. In een evaluatie trok het team Limburg-Zuid de volgende conclusie: Vrouwenhandel is een probleem waar niemand last van heeft. Beleidsmakers pretenderen regelmatig de bestrijding van vrouwenhandel hoog in het vaandel te hebben, doch in de praktijk wordt het ondergesneeuwd door andere prioriteiten.

Kaartverkoop
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Ravenstein en kosten 2,-. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met de Vrouwenraad Ravenstein.