Gemeente 's-Hertogenbosch

12-02-2004

Actieplan "Kennisimpuls" brengt bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar

Het college heeft ingestemd met het actieplan "Kennisimpuls" en stelt de voorzitter van de commissie Financiën, Economische en Sociale Zaken voor om het actieplan te agenderen voor de vergadering van 8 maart aanstaande. In het actieplan staat op welke manier de komende twee jaar de kennisuitwisseling tussen het Bossche bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en intermediaire organisaties versterkt kan worden. Er zijn veertien actiepunten gepland, die ervoor moeten zorgen dat bedrijven de weg naar het onderwijs beter weten te vinden, dat bedrijven onderling meer innovatieprojecten gaan opstarten en dat 'kennis' meer aandacht krijgt in promotieactiviteiten.

Kennis als economische pijler
Voor de economie van 's-Hertogenbosch is kennis één van de voornaamste pijlers. Zo is 17% van de banen "kennisintensief", dat wil zeggen gericht op innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ondanks dat universiteiten en hogescholen veel successen boeken met onderwijsvernieuwing en specialistisch onderzoek, profiteren bedrijven nog te weinig van nieuwe technologie, nieuwe diensten en innovaties. Kennis wordt te weinig omgezet in nieuwe producten, deels omdat bedrijven weinig aandacht besteden aan onderlinge samenwerking en aan samenwerking met onderwijsinstellingen, deels omdat onderwijsinstellingen hun kennis slechts beperkt delen met bedrijven. De vernieuwingskansen zijn niet overal hetzelfde: in de gemeente 's-Hertogenbosch gaat het, gezien de economische structuur van de stad, vooral om nieuwe diensten en innovatie in het midden- en kleinbedrijf.

Gemeentelijk actieplan
De gemeente 's-Hertogenbosch ziet het als haar rol om zodanige randvoorwaarden te creëren, dat bedrijven worden uitgedaagd om nog meer hun verantwoordelijkheid te nemen. In het actieplan "Kennisimpuls" zijn in dit kader veertien actiepunten uitgewerkt, die in 2004 en 2005 zullen plaatsvinden. Het gaat onder andere om de volgende punten:
- initiëren van samenwerking tussen bedrijven in de branches machineautomatisering en biotechnologie;

- onderzoek naar de kansen voor de medische sector in de gemeente 's-Hertogenbosch;

- onderwijsinstellingen ondersteunen bij het inzetten van docenten voor opdrachten van het bedrijfsleven;

- promotie van de Onderwijsboulevard;

- organisatie van een forum met aansluitend curriculum over ondernemerschap voor het MKB;

- stimuleren van mini-ondernemingen op het MBO en HBO;
- monitoren van de Bossche kennisintensieve sectoren.

Resultaten
De gemeente is al langer bij het thema Kenniseconomie betrokken. Zo is met behulp van provinciale en gemeentelijke subsidie een virtueel kennisplein toegevoegd aan de website van Hogeschool Avans, waarop bedrijven online onderzoeks- en stage-informatie van de hogeschool kunnen bekijken. Ook heeft de gemeente enkele branchegerichte bedrijvennetwerken opgestart, om onderlinge uitwisseling van innovatiekansen tussen bedrijven te stimuleren.