Vlaamse overheid

Over enkele jaren worden de Antwerpenaren wakker in een andere stad. Een bereikbare en een leefbare stad.

De heraanleg van de ring is een eerste en cruciaal project dat een voorspoedige ontwikkeling van de metropool moet veilig stellen. "Antwerpen is in de ban van de ring", aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Gilbert Bossuyt. Het is zijn bedoeling om alle Antwerpenaren hier voluit bij te betrekken. Daartoe worden de nodige communicatiemiddelen en -initiatieven voorzien.

2,5 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor communicatie over de werken aan de ring. Blikvanger van deze communicatiegolf zijn de affiches die vanaf 8 maart overal in Vlaanderen langs de gewestwegen zullen te zien zijn.

Communicatiemiddelen

Affichagecampagne
Vanaf 8 maart 2004 zal breed worden gecommuniceerd via een affichagecampagne langs de autowegen. Basisboodschap van deze campagne is dat iedereen die informatie zoekt over de werken in Antwerpen naar de (vernieuwde) site www.werkenantwerpen.be kan surfen. Of je kan bellen naar de Vlaamse infolijn.

Deze actie wordt ondersteund door een printcampagne in een reeks Vlaamse tijdschriften en dagbladen.

Website
Vanaf 8 maart zal de website www.werkenantwerpen.be in een nieuwe vorm on-line gebracht worden. Op deze website zal de basisinformatie rond de heraanleg R1 staan en zal de surfer kunnen lezen waar zich de werken concreet afspelen. Via de website kan hij of zij zich ook abonneren op de nieuwsflashes en praktische informatie downloaden.

Begin mei 2004 zal de volledig nieuwe website (uitgebreidere versie, inclusief andere Masterplan projecten) on line gaan inclusief een routeplanner. Deze website zal drie taalversies communiceren rond de werken aan de R1 en via elektronische nieuwsbrieven worden abonnees permanent up-to-date gehouden. Dit opnieuw in verschillende taalversies.

Infofolder R1
Beschrijving van de werken met een exacte indicatie van wanneer er gewerkt wordt aan de Ring, hoe Antwerpen bereikbaar blijft en waar extra info kan opgevraagd worden.

Verspreiding vanaf 8 maart via de Vlaamse Infolijn, de mobiliteitsbus en alle informatiekiosken van de Vlaamse overheid, gratis, in het Nederlands.

Informatiedossier R1
In het informatiedossier R1 wordt in detail uitgelegd welke werken zullen doorgaan, waar precies hinder zal te ondervinden zijn, welke Minder Hinder maatregelen genomen zullen worden en hoe Antwerpen concreet bereikbaar blijft.

Het informatiedossier is elektronisch beschikbaar en kan op eenvoudige vraag via internet doorgestuurd worden. Het informatiedossier is modulair opgebouwd en kan daardoor snel aangepast worden aan de veranderende omstandigheden. Beschikbaar in 4 talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits)

De minister heeft gevraagd om dit dossier via FEBETRA te verspreiden naar de transportorganisaties in het buitenland. De buurlanden op de eerste plaats, maar ook Scandinavië, Oost- Europa, Italië, Spanje en UK.

Werkgeversorganisaties, transportorganisaties, internationale zakenorganisaties, automobilistenclubs enzovoort, krijgen dit dossier ter beschikking via hun respectievelijke hoofdzetels. De informatie die in het infodossier staat, zal ook te raadplegen en te downloaden zijn via de website www.werkenantwerpen.be vanaf 8 maart.

Presentaties
In het kader van verschillende voordrachten die gegeven werden door projectleiding en bereikbaarheidsmanagers werden PowerPoint presentaties ontwikkeld. In deze presentaties werd op een bevattelijke manier een overzicht gegeven van de werken en van de Minder Hinder maatregelen.

PowerPoint presentaties werden gegeven voor de toeristische sector, voor de openbare besturen in de Provincie Antwerpen, voor ondernemersorganisaties en middenstandsverenigingen en tal van andere geïnteresseerde organisaties.

Omdat Nederland de belangrijkste verkeersstromen van buitenlands verkeer genereert, heeft de projectleider van de werken, op vraag van de minister de voorbije maanden presentaties gegeven aan belanghebbende Nederlandse organisaties.

Nieuwsflashes
Nieuwsflashes zijn korte nieuwsberichten die elektronisch verspreid worden naar een publiek van geïnteresseerden die zich ingeschreven hebben via www.werkenantwerpen.be. De facto zal de nieuwsflash op de website staan en krijgen alle ingeschreven geïnteresseerden via e-mail de url van de website door met de vermelding dat er hot news te lezen is op de website. Dit systeem zal actief zijn vanaf half maart.

Inzet Mobiliteitsbus
Van 20 tot 24 oktober 2003 en van 22 tot 26 januari 2004 werd de mobiliteitsbus met succes ingezet op en rond de Singel. Telkens meer dan 1000 geïnteresseerden kwamen naar dit mobiele informatiekantoor met vragen over de werken en minder hinder maatregelen. Telkens kreeg de bezoeker een overzicht van de stand van zaken rond de werken tot dan toe én indien gewenst ook persoonlijk advies van werfcommunicatoren.

Een nieuwe inzet van de mobiliteitsbus is voorzien voor de week van 8 maart als ondersteuning van de affichage-campagne langs de autowegen (cfr. supra). Er wordt momenteel gewerkt aan een planning om deze mobiliteitsbus ook in het hart van de stad geplaatst te krijgen en eventueel buiten de R1 om op die manier ook niet-automobilisten te bereiken.

Tijdens de werken zal de mobiliteitsbus ook nog ingezet worden bij bewonersacties, bij acties naar bedrijven, tijdens het ondernemersforum (cfr. infra) en andere publieksmomenten.

Print-, televisie- en radiocampagnes
Tussen mei en november 2004 alsook in de tweede werkperiode in 2005 zijn informatiecampagnes voorzien in de Vlaamse pers, op VRT en lokale televisie als op radio. De frequentie van de spots en inlassingen is recht evenredig met een aantal sleutelmomenten voor de werken (start, terug naar school, ...) Opzet is om multimodaal te communiceren en dus zowel openbaar vervoer als de alternatieve modi (fiets, park and ride) te promoten.

Werkjournaals en verkeersberichten ATV.
Vanaf 9 maart starten op ATV werkjournaals. Via deze televisieformat krijgen kijkers actuele informatie over de werken aan de R1 en in latere fase ook over andere werken. In principe zal elke dinsdag een bijdrage van 2 minuten gebracht worden met daarin een overzicht van de werken die gepland zijn voor die week (stijl: nieuws) en op elke vrijdag een stuk duiding over de werken (thematisch, stijl Terzake).

Tegelijk zal er dagelijks via tickertapes verkeersinformatie verschijnen op ATV.

Infozones Parkings
Op de vijf grootste parkings langs de autosnelwegen naar Antwerpen zullen grote informatieborden geplaatst worden met daarop in een overzichtelijk formaat de toegangsroutes tot de stad of de mogelijke aan- en uitrijrichtingen.

Chauffeurs die naar Antwerpen rijden, kunnen daar basisinformatie ophalen over hun traject naar of langs de Stad.

Deze infopanelen zullen via de reguliere signalisatiepanelen op de autosnelwegen worden aangekondigd. De attente chauffeur krijgt dus op de autosnelweg al de boodschap dat hij of zij informatie over de werken aan de R1 kan ophalen op de grote parkings voor Antwerpen.

Ondernemersforum
Op 23 maart 2004 zal in organisatie van VOKA, Unizo en de overheid een ondernemersforum doorgaan waar bedrijven informatie krijgen over de werken, maar ook op basis van best practices en via workshops van elkaar kunnen leren hoe de mobiliteit tijdens de werken aan de R1 kan gegarandeerd blijven.