Technische Universiteit Delft

Netwerken
8 maart 2004 | 13.00 uur | Aula TU Delft
mw. A.I.D. Bucur | master stiinta calculatoarelor, Politechnische Universiteit Boekarest, Roemenië
promotor | Prof.dr.ir. H.J. Sips (fac EWI)
toeg.prom. | Dr.ir. D.H.J. Epema (UHD-fac EWI)

Performance analysis of processor co-allocation in multicluster sytems Het creëren van multiclustersystemen bestaande uit meerdere geografisch gespreide clusters verbonden door snelle netwerken kan meer rekencapaciteit en grotere hoeveelheden en typen computer resources beschikbaar maken. In plaats van kleinere groepen gebruikers met ieder exclusieve toegang tot hun eigen cluster, kunnen grotere groepen gebruikers een multicluster delen. Dit kan leiden tot lagere responstijden van jobs en tot hogere
systeembelastingen, en laat grotere jobs toe door ze tegelijkertijd processoren in verscheidene clusters te laten gebruiken.
Applicaties op multiclusters, en meer in het algemeen in grids, kunnen om (processor-)coallocatie verzoeken, dat wil zeggen om de gelijktijdige allocatie van resources (processoren) in verschillende clusters of deelsystemen van een grid.
Er kunnen zich twee problemen voordoen bij het gebruik van
processorcoallocatie in multiclustersystemen. Ten eerste kunnen applicaties niet erg geschikt zijn voor uitvoering op multiclusters omdat ze slecht omgaan met de relatief langzame lange-afstandsverbindingen tussen de clusters. Ten tweede moeten scheduling policies voor dergelijke systemen met meer beperkingen rekening houden dan schedulers voor één cluster, aangezien componenten van individuele jobs wellicht in verschillende clusters moeten passen. In dit proefschrift worden beide problemen behandeld, en wordt de prestatie geëvalueerd van scheduling policies die gebruik maken van processorcoallocatie in multiclusters.
Onze resultaten leiden ons tot de conclusie dat hoewel coallocatie scheduling moeilijker maakt en de communicatie tussen de clusters een kritieke invloed heeft op de prestatie, er een groot scala aan applicaties bestaat die hun voordeel kunnen doen met coallocatie. We concluderen ook dat onbeperkte coallocatie niet aan te bevelen is, en dat een groot aantal parameters in de beschouwing moet worden betrokken om een goede prestatie te verkrijgen.

Voor verder lezen:

* A parallel algorithm synthesis procedure for high-performance computer architectures by Ian N. Dunn, 2003

* Memory architecture exploration for programmable embedded systems by Peter Grun, Nikil Dutt and Alex, 2003

* Computer performance evaluation modelling techniques and tools; 13th international conference, TOOLS, 2003

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176