Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Meldactie van 8 tot en met 12 maart Hogere eigen bijdrage thuiszorg

Wat betekent de verhoging van de eigen bijdrage voor u?
* Minder uren thuiszorg dan eigenlijk nodig is,
* bezuinigen op andere zaken,

* goedkopere zorg inhuren of

* een beroep doen op gezinsleden, familie en buren?

Meld uw ervaring van 8 t/m 12 maart Tel: (035) 672 27 77 van 10.00-16.00 uur. Of vul het klachtenformulier in op www.stichtingdeombudsman.nl

Chronisch zieken, ouderen en gehandicapten die op thuiszorg zijn aangewezen, krijgen te maken met een verhoging van de eigen bijdrage voor thuiszorg. Naar aanleiding daarvan houdt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) in samenwerking met Stichting De Ombudsman een meldactie over de gevolgen van duurdere thuiszorg.

De meldactie is niet bedoeld om individuele problemen te verhelpen, maar de NPCF bundelt de klachten en zal deze onder de aandacht van de regering brengen.

Er is grote bezorgdheid onder patiënten, ouderen en hun belangenorganisaties over de bezuinigingen in de thuiszorg. Bij de NPCF komen signalen binnen van patiënten. De NPCF wil de effecten van de hogere eigen bijdrage voor mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg in kaart brengen.
Cliënten van de thuiszorg komen in problemen omdat zij voortaan minder uren zorg kunnen betalen. Ook overwegen cliënten de thuiszorg helemaal op te zeggen. Zelfstandig wonen wordt zo voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten een onhaalbare kaart. De vrees is dat meer mensen een beroep gaan doen op verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat er een grotere druk komt op mantelzorgers. En dat de gezondheid en het welzijn van ouderen, zieken en gehandicapten verslechtert.

De Landelijke Vereniging voor Thuiszorg ondersteunt dit initiatief van de NPCF van harte. Ook zij maken zich zorgen over de effecten van een hogere eigen bijdrage voor individuele cliënten en over de maatschappelijke gevolgen.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl