Ingezonden persbericht


Persbericht
Universiteit Maastricht
4 maart 2004

Aantal vrouwen in universiteitsbesturen nog steeds schrikbarend laag Posters attenderen op geringe doorstroom van vrouwen

Op maandag 8 maart 2004 is het Internationale Vrouwendag. Aan deze oude traditie voegen de deelnemers aan het EQUAL-project 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten'(onder leiding van de Universiteit Maastricht) een nieuwe toe. Net als vorig jaar presenteert het project een beeldend verslag van de genderverhoudingen aan de Nederlandse universiteiten in de vorm van twee posters. De uitkomsten zijn schrikbarend: van de 275 bestuurlijke posten zijn er maar dertien bezet door vrouwen, dat is 4,5 procent. Ook is duidelijk dat het voor vrouwen nog steeds veel moeilijker is dan voor mannen om door te stromen naar hogere posities.

Doel van de posters is beleidsmakers te attenderen op de geringe doorstroom van vrouwen. Aan de meeste universiteiten studeren tegenwoordig weliswaar meer vrouwen dan mannen. Dat betekent echter niet dat bij gelijkblijvend beleid de tijd haar werk wel zal doen. Er is actief beleid nodig om de samenstelling van het wetenschappelijk personeel beter in balans te brengen en het - toekomstig - vrouwelijk talent ten volle te benutten.

Vorig jaar verscheen de poster: 'Hoeveel vrouwen in besturen?'. De bijgewerkte versie: 'Hoeveel vrouwen besturen nu?' laat zien dat er weinig is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Op 8 maart 2004 heeft er maar zegge en schrijve één vrouw meer dan vorig jaar in een van de besturen van de Nederlandse Universiteiten zitting. De ondertitel van de poster: Man, daar schrik je van! is duidelijk nog niet aan een update toe.

De tweede poster 'Hoe dik is het Glazen Plafond?' is een resultaat van het jaarthema 2003 van het EQUAL-project dat ging over Managementinformatie, oftewel het belang van cijfers voor goed beleid. Door bestaande/bekende gegevens op aansprekende wijze te combineren en te presenteren, ontstaat nieuwe managementinformatie die, bijvoorbeeld in dit geval, de dikte van het Glazen Plafond inzichtelijk maakt. Voor de poster is de Glazen Plafond Index (GPI) van alle Nederlandse universiteiten berekend en gebruikt voor een benchmark, dat wil zeggen onderling vergeleken. De drie zogeheten EQUAL-universiteiten, de UM, de Vrije Universiteit (VU) en de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN), worden extra belicht. De poster maakt zichtbaar dat het voor vrouwen een stuk lastiger is om door te stromen naar hogere posities, dan voor mannen. Ook hier is de ondertitel Man, daar schrik je van! op zijn plaats.

Het EQUAL-project 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten' is een ontwikkelingsproject onder leiding van het Centrum voor Gender en Diversiteit van de UM. In dit project wordt het beleidsprincipe van gender mainstreaming in verschillende deelprojecten in de praktijk gebracht. In het project participeren drie Nederlandse universiteiten: de UM, de VU en de KUN, samen met het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies en het LOEKWO (Landelijk Overleg Emancipatie en Kwaliteit in het Wetenschappelijk Onderwijs). Het project 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten' onderneemt op veel meer manieren dan met deze posters actie om de doorstroming van vrouwen te bevorderen. Meer informatie hierover vindt u op www.gendergap.nl.

Noot voor de pers:
De posters zijn bijgevoegd in de attachments.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Mw. dr. Mineke Bosch, projectleider, tel 043 3882679, e-mail m.bosch@genderdiversiteit.unimaas.nl of Mw. drs. Annelies van der Horst, projectmanager, tel 043 3882686, e-mail
a.vanderhorst@genderdiversiteit.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@ssc.unimaas.nl De persberichten van de Um staan op internet: www.pers.unimaas.nl