Gemeente Rotterdam

Nr. 24
4 maart 2004

Resultaat op Straat nu ook in Noord

Op maandag 8 maart a.s. geeft wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) het startsein voor een gezamenlijke actie van de diensten Gemeentewerken, Stadstoezicht en Roteb in Noord. Om 14.30 uur verricht de wethouder de officiële handeling in de omgeving van de Zaagmolenstraat waarna de diensten gezamenlijk aan de slag gaan. De inzet bestaat uit extra onderhoud-, schoonmaak en handhavingsactiviteiten boven op de reguliere werkzaamheden die deze diensten reeds in Noord uitvoeren.

De extra inzet is nodig omdat toenemende verloedering in de wijken bijdraagt aan het gevoel van onveiligheid. Het door het College geformuleerde veiligheidsbeleid voorziet in een versnelde aanpak van wijken die op dit moment onveilig scoren op de veiligheidsindex. Uit de resultaten van de veiligheidsmonitor komen 9 van de in totaal 62 wijken als meest onveilig naar voren. Gemeentewerken, Roteb en Stadstoezicht willen door intensieve extra onderhoud, schoonmaak en handhaving de wijken in korte tijd op een hogere schaal van de veiligheidsindex brengen. Voor de burgers moet de extra inzet op straat direct merkbaar zijn.

Roteb zet een zogenoemde Taskforce in, die gedurende zes maanden in de wijk actief is boven op de reguliere werkzaamheden van Roteb. Bij de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van veel water, hogedrukreinigers en extra veegcapaciteit.

Gemeentewerken zet een ploeg van acht medewerkers in om de extra werkzaamheden uit te voeren. Straat voor straat wordt in het Oude Noorden het straatwerk aan wegen en trottoirs opgepakt: rechtleggen en repareren van straatwerk dat kapot is, los ligt of dat verzakt is. Daarnaast vindt inzet plaats op straatmeubilair dat kapot is of scheef staat (banken, papierkorven, hekjes), verstopte kolken, geen of onduidelijke bebording, verzakte/scheve banden rondom boomspiegels, boomwortels die het straatwerk omhoog drukken.

Stadstoezicht ziet intensiever toe op naleving van de regels voor het aanbieden van huishoudelijk- en bedrijfsafval in het Oude Noorden. Hiertoe worden extra medewerkers ingezet. Daarnaast vinden regelmatig speciale acties plaats op het gebied van milieu in samenwerking met de politie en Roteb.

noot voor de redactie/