Gemeente Den Haag

maart 2004
Handhavingsteams Den Haag aan de slag met UMTS (03 maart)

Op maandag 8 maart starten 2 handhavingsteams van de gemeente Den Haag met een UMTS praktijkproef. Toezichthouders maken met handcomputers via het UMTS netwerk van KPN direct verbinding met het klachtenmanagementsysteem van de gemeente. Deelname aan dit project past in de strategie van de gemeente Den Haag om met behulp van ICT-oplossingen de klantgerichtheid en de (sociale) omgeving te verbeteren.

De praktijkproef vindt plaats in het stadsdeel Centrum. Hier lopen vanaf dinsdag 9 maart twintig toezichthouders met UMTS-uitgevoerde handcomputers. Zodra zij een ongeregeldheid zien (bijvoorbeeld zwerfvuil of grafiti), voeren zij dat in in de computer. Deze maakt via het UMTS-netwerk van KPN direct verbinding met het klachtenmanagementsysteem van de gemeente. Meldingen hoeven dus niet eerst op papier gezet te worden en later op de basis ingevoerd te worden in het computersysteem. Dit heeft als voordeel dat de problemen die de burgers signaleren, sneller opgelost kunnen worden omdat ze ook sneller in het systeem aangemeld zijn.

Naast de snellere afhandeling van meldingen, streeft de gemeente ook naar vermindering van registratiefouten en toename van de veiligheid in de openbare ruimte. De registratie van meldingen verloopt via het gemeentelijk ContactCentrum (gCC). Burgers bellen of sturen een e-mail met meldingen of klachten naar dit aanspreekpunt van de gemeente. Bijvoorbeeld over onderhoud van wegen, vernielingen, overlast van baldadige jeugd en verkeerd aangeboden huis- en grofvuil. Door te werken met handcomputers, verwacht de gemeente ongeregeldheden in de openbare ruimte eerder te signaleren. Handhavers kunnen daardoor meer tijd op straat doorbrengen, zodat problemen sneller opgelost worden. Het gevolg is dat de openbare ruimte er netjes en schoon uitziet, wat bij de burger zorgt voor een groter gevoel van veiligheid.

De praktijkproef loopt tot mei 2004. Tot op dit moment hebben de voorbereidingen plaatsgevonden. De praktijkproef levert naar verwachting veel technische kennis en organisatorische ervaring op. De gemeente Den Haag is een van de vier organisaties die met KPN aan een UMTS-praktijkproef deelneemt.