Universiteit van Amsterdam

Aankondiging

Prof. Karel van Wolferen in Maagdenhuis op Maandag (UvA)

Politiek falen en het kennisfront

Onder de titel Maagdenhuis op Maandag buigen topwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en hun gasten zich over wat onlangs ontdekt, bedacht of uitgevonden is. Maandag 8 maart gaat prof. dr. Karel van Wolferen in op de vraag waarom onze kennis over mens en maatschappij ons niet aan een beter leven helpt.

De verzuchting over achteruitgang is algemeen. De westerse samenleving en de verhoudingen in de wereld zien er niet zo goed uit als we een kwart eeuw geleden mochten verwachten. De oorzaken: onverstandige maatregelen, verkeerde keuzes en ongecorrigeerde schadelijke tendensen. Politiek falen, met andere woorden. Het kennisfront van mens- en maatschappijwetenschappen lijkt ons daarbij in de steek te hebben gelaten. Hoe komt dat? Waarom helpt de kennis die we vergaren ons niet aan een beter leven? In zijn voordracht Politiek falen en het kennisfront geeft prof. dr. Karel van Wolferen enkele minder bekende voorbeelden van gevallen waarin de heersende theorie triomfeert over gezond verstand.

Elke eerste maandag van de maand zijn er in het kader van Maagdenhuis op Maandag gesprekken aan de Ronde tafel van de rector. Aan die tafel becommentariƫren gasten van binnen en buiten de universiteit onderwerpen uit de actualiteit. De universiteitshoogleraren van de UvA treden de andere maandagen op als gastheren. Wekelijks verzorgen zij een Kort bericht van het kennisfront. De universiteitshoogleraren of door hen uitgenodigde gastsprekers nemen in een korte voordracht een bijzondere ontwikkeling in de wetenschap onder de loep en leggen deze bloot voor niet-specialisten.


Locatie en tijd
Universiteit van Amsterdam, hal van het Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam. Elke maandag van 17.30 tot 18.00 uur. Zie voor actuele informatie www.uva.nl.