STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Pen als wapen in strijd tegen zwerfafval

Nederland Schoon organiseert columnwedstrijd voor middelbare scholieren

Den Haag, 5 maart 2004 - Op maandag 8 maart a.s. start Nederland Schoon met 'Schrijf Nederland Schoon', een wedstrijd voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Aan jongeren wordt gevraagd een column te schrijven over zwerfafval. De finalisten worden 23 april a.s. in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag beoordeeld door een deskundige jury. Deze bestaat uit de columnisten Gregor Frenkel Frank (voorzitter), Martin Bril, Jan Kuitenbrouwer, Henk Spaan, en de hoofdredacteur van het meisjesblad Fancy, Annet Niterink. De finalisten dingen mee naar de hoofdprijs: een weekend naar Barcelona voor vier personen. Tevens zal de winnaar van 'Schrijf Nederland Schoon' zijn of haar column geplaatst zien in een landelijk dagblad.

Vanaf maandag 8 maart a.s. worden alle scholieren in het voortgezet onderwijs in Nederland tussen de 13 en 18 jaar opgeroepen mee te doen aan de wedstrijd. Dit gebeurt op verschillende manieren via radiocommercials, schoolboards en banners op internetsites. Tevens ontvangen alle docenten Nederlands uit het voortgezet onderwijs een lespakket 'column schrijven'.

De wedstrijd bestaat uit twee delen; een voorselectie en een finale. Uit de voorselectie worden uiteindelijk vijf kandidaten genomineerd die uitgenodigd worden voor de finale in Nieuwspoort in Den Haag. Hier worden de vijf genomineerde columns beoordeeld door de jury. Aspecten als originaliteit, creativiteit en stijl worden meegenomen in de uitslag. Deelnemers kunnen hun column tot en met 6 april a.s. insturen via de speciale website: www.schrijfnederlandschoon.nl.

De Stichting Nederland Schoon houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van zwerfafval. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tot de grootste vervuilers behoren. Juist daarom heeft Nederland Schoon besloten tot de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon'. Het voornaamste doel van de wedstrijd is het bereiken en betrekken van jongeren bij de aanpak van zwerfafval in Nederland. De wedstrijd vormt een aanvulling op de bestaande activiteiten gericht op jongeren die de stichting heeft ontwikkeld.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie
Voor meer informatie over de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon' kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon. Telefoon 070 304 20 80 of kijken op www.schrijfnederlandschoon.nl


05 mrt 04 12:17