Provincie Overijssel

Provincie maakt bezwaar tegen verbrandingsinstallatie Europark

De provincie Overijssel maakt bezwaar tegen de vergunningen voor afvalverbrandingsinstallaties op het Europark tussen Coevorden en Emlichheim. Het bezwaarschrift richt zich vooral op de gescheiden vergunningverlening en handhaving en de verschillende normen daarvoor zoals die in Nederland en Duitsland gehanteerd worden.

Ook is volgens het Overijsselse College van Gedeputeerde Staten onvoldoende gewaarborgd dat de drie verbrandingsinstallaties geen gevaar opleveren voor de gezondheid van mens en dier.

Strenge eisen
In de brief aan de Bezirksregierung Weser-Ems in Oldenburg laat het college weten het bezwaarschrift van de provincie Drenthe te ondersteunen. Daarnaast vraagt het bestuur zich af hoe wordt omgegaan met het Verdrag van Stockholm dat op 17 mei aanstaande van kracht is. Dit verdrag en de Europese verordening die daarop volgt, stelt zeer strenge eisen om de uitstoot vanuit afvalverbrandingsinstallaties te voorkomen.

Het provinciebestuur erkent echter de noodzaak van een verbrandingsinstallatie. Het verwerken van afval wordt de komende jaren problematisch. De lidstaten van de Europese Unie mogen afval niet langer zondermeer storten. Bij het verwerken moet zoveel mogelijk nuttig materiaal gescheiden worden van het niet meer bruikbare.

Zelfs na deze scheiding hangt in Nederland jaarlijks ministens 1 miljoen ton afval 'boven de markt'. Dit mag na 1 januari 2005 niet meer geexporteerd, niet meer hergebruikt, maar mag alleen voor eigen energieproductie verbrand worden. Het initiatief voor een verbrandingsinstallatie past dus in de visie dat in het Nieuwe Hanze Interregio-gebied extra verwerkingscapaciteit kan komen.

Het bezwaar is hieronder te downloaden Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open Bezwaarschrift inzake procedure AVI en BVI Emlichheim040227.doc Bezwaarschrift inzake procedure AVI en BVI Emlichheim040227.doc

© 2004 Provincie Overijssel