Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond reageert verheugd op uitspraak rechter inzake klokkenluider Aldi
08-03-2004

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond reageert verheugd op de uitspraak van de rechter waarin het verzoek van Aldi tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst van de klokkenluider wordt afgewezen. Dienstenbondbestuurder Karin Baelemans: 'Blijkbaar heeft de rechter ingezien dat er een kern van waarheid zit in de kritiek van FNV en klokkenluider ten aanzien van de arbeidsverhoudingen binnen Aldi. De klokkenluider heeft niet voor niks zijn nek uitgestoken.'

Ook CNV Dienstenbond spande eerder succesvol een rechtszaak aan tegen Aldi. Over een drie jaar durende zaak tegen de supermarktketen is 10 februari jongstleden uitspraak gedaan door het Gerechtshof in Arnhem. Het supermarktconcern verlengde de werkweek van filiaalleiders structureel van 40 naar 45 uur, terwijl de CAO 40 uur met ATV-dagen voorschrijft. De rechter heeft bepaald dat de Arbeidstijdenwet en de CAO moeten worden nageleefd, ook als werknemers vrijwillig instemmen met het afwijken hiervan. In de loop van de afgelopen drie jaren heeft Aldi op verschillende manieren geprobeerd de CAO-bepalingen te ontwijken.

Inmiddels begint de uitspraak van de CNV-rechtszaak vruchten af te werpen. Aldi Drachten komt terug op een eerder gedaan voorstel aan chauffeurs om overuren te wijzigen na tussenkomst van CNV-Dienstenbond. Dit laat zien dat Aldi nu wel CAO en Arbeidstijdenwet naleeft. Aan chauffeurs werd een nieuwe berekeningswijze van overuren voorgesteld. Daarop vroegen de chauffeurs of ze deze zaak konden voorleggen aan de bond om te bezien of dit een correcte uitleg van de CAO is. Na tussenkomst van CNV Dienstenbond heeft Aldi ingezien dat het een kwestie betreft die ingebracht moet worden aan de onderhandelingstafel.