Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Grote ontplooiing Rode Kruis bij opvang en evacuatie bewoners van door gifwolk getroffen gebied

Toen deze namiddag bleek dat het giftige broom afkomstig van de gekantelde vrachtwagen zich verder had kunnen verspreiden, werd om 16 uur fase drie van het rampenplan afgekondigd. In verschillende stappen liet de overheid hele wijken ontruimen. Het Rode Kruis kreeg als taak de getroffen bewoners op te vangen en te begeleiden bij die evacuatie. Gezien de opruiming van het giftige goedje zeker tot middernacht zou kunnen duren, diende voorzien te worden in een nachtopvang voor bewoners die niet bij familie, vrienden of verwanten terecht konden. In een eerste fase werden drie opvangcentra met een capaciteit van respectievelijk 400, 200 en 200 personen door het Rode Kruis ingericht. Per centrum zorgen tussen 15 en 40 hulpdienstvrijwilligers in ploegen voor de opvang. Een Rode Kruis keukenwagen is ingezet voor de catering.

Het Rode Kruis en Ambuce stonden ook in voor de evacuatie van een 100
-tal bewoners van een rusthuis die liggend vervoerd dienden te worden.

In en om Antwerpen zijn er een 40 tal voertuigen ingezet en in de twee naburige provincies staan nog diverse voertuigen in vooralarm.

Ook de Dringende Sociale Interventie (DSI) is actief. Zestien vrijwilligers zorgen in die opvangcentra voor de psychosociale begeleiding. In het Antwerps provinciaal secretariaat van het Rode Kruis bemant een ploeg van 14 vrijwilligers een telefoonpermanentie toen bleek dat de telefoonlijn van de politie overbevraagd geraakte. Ongeruste familieleden kunnen er terecht om gegevens over hun verwanten op te vragen. De telefoonnummers zijn: 03-286 93 17 en 03-286 93 20.

Momenteel helpt het Rode Kruis mee aan het vervoer van reeds geëvacueerde bewoners naar 4 kazernes van het Leger, waar een betere slaapinfrastructuur voorzien is. Overnachting is verder georganiseerd in een jeugdherberg, in de Shelter, het Zeemanshuis en het cultureel centrum Columbia.

Het Rode Kruis blijft ter beschikking voor verdere taken.