Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 7 maart 2004

LPF tegen ontstaan van ministaatjes

LPF-kamerleden João Varela en Hilbrand Nawijn hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de recente weigering van een Nederlands gezin in een Molukse wijk. Zij uiten zich bezorgd over de ontstane etnische enclaves in Nederland: "een ontwikkeling die uiteindelijk leidt tot ministaatjes, iets wat Nederland niet moet willen, wanneer we de integratie juist willen bevorderen''.

De LPF wil van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie vernemen welke actie zij zal ondernemen om deze ontwikkeling tegen te gaan. Naarmate steeds meer en steeds grotere gemeenschappen met afwijkende culturele, politieke en religieuze achtergronden zich gaan concentreren in Nederland, zullen vanuit deze gemeenschappen steeds meer rechten worden opgeëist, meent de LPF. Er is in Nederland een reeks transnationale gemeenschappen aan het ontstaan.

De leden van zon gemeenschap bevinden zich volgens de LPF fysiek in Nederland, maar richten zich op elkaar en op het herkomstland. De gemeenschappen groeien en hun onderlinge samenhang neemt eerder toe dan af. Anders dan vaak wordt aangenomen, staat het helemaal niet vast dat iedere volgende generatie meer geïntegreerd zal zijn dan de vorige.

Varela: Neem bijvoorbeeld de sterk gegroeide Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Die leven steeds meer bij elkaar, vooral in eigen buurten en wijken in de vier grote steden. In veel van die buurten is het aandeel van de Marokkanen of Turken zo hoog, dat het geen enkele moeite kost om een sociaal leven te leiden zonder enige kennis van de Nederlandse taal en cultuur. De winkels in de buurt worden gedreven door mede-immigranten, de producten worden aangeprezen in de eigen taal en de omgangstaal is ook Turks of Berbers. De kabel en satelliet-tv zorgen voor programmas uit Turkije of de Arabische wereld. In de moskee en het koffiehuis wordt de eigen taal gesproken. De kinderen gaan naar hun eigen school, waar weliswaar les wordt gegeven in het Nederlands, maar op het schoolplein de taal van de ouders wordt gebezigd.

Vragen van de LPF-kamerleden Varela en Nawijn aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, inzake Molukse wijk, welke Nederlands gezin weigert


1.Bent u bekend met het feit dat Molukkers in een Sittardse wijk een Nederlands gezin weigeren?


2.Bent u bekend met het feit dat de Molukkers dreigen met keiharde acties als het Nederlandse gezin de toegekende woning daadwerkelijk zal betrekken?


3. Bent u met mij van mening dat deze gang van zaken ontoelaatbaar is? Zo ja, wat gaat u hier aan doen?


4. Hoe beoordeelt u het ontstaan van deze ministaatjes in het algemeen?


5. Komt dit ook bij andere bevolkingsgroepen voor?


6. Bent u met mij van mening dat het ontstaan van ministaatjes in het algemeen de integratie niet bevordert?