AutoRai

8-3-2004

Kia Cerato zet in op Nederland

De vijfdeursversie van de Kia Cerato beleeft op de Autosalon van Genève haar werelddebuut. De nieuwe Kia is gepositioneerd in het zeer belangrijke C-segment, het grootste van de Nederlandse automarkt.

Het merk verwacht dat de vijfdeurs Cerato het bestverkochte Cerato-model op de Nederlandse markt zal worden. De vijfdeurs Cerato staat vanaf juni bij de Nederlandse dealers en is direct leverbaar met een 1.6 en een 2.0 CVVT benzinemotor en een 2.0 CRDi dieselmotor. In de zomer volgt de 1.5 CRDi dieselmotor.

De sportieve vijfdeurs Cerato heeft alles in huis om voor een ongekend succes te kunnen zorgen. Niet alleen de hoogwaardige afwerking met dito materialen, de zeer riante binnenruimte en de uitgebreide standaarduitrusting, maar ook zijn aansprekende uiterlijk zal veel kopers aantrekken.

De vijfdeurs Cerato komt naast de stijlvolle sedan, die op het Salon van Brussel werd geïntroduceerd. De vijfdeurscarrosserie is de populairste carrosserievorm van de Europese - en dus ook de Nederlandse - middenklasse. Het spreekt vanzelf dat Kia geen middel onbenut laat om de vijfdeursversie als middelpunt van het programma te positioneren. Een belangrijk punt daarbij is het aansprekende uiterlijk van het nieuwe model. Voor de ontwikkeling werd een beroep gedaan op het R&D Center van Kia in Rüsselsheim, Duitsland. Michael Fink, hoofdontwerper van de vijfdeurs Cerato: We kregen als opdracht een auto te ontwerpen die een eigentijds en toch uniek uiterlijk moest hebben. Bovendien werden de wensen van de Europese autokopers als maatstaf gesteld. We zijn ervan overtuigd dat we uitstekend geslaagd zijn aan die eisen te voldoen.

Behalve zijn aansprekende uiterlijk en praktische gebruiksmogelijkheden heeft de Cerato ook in economische zin een streepje voor. De Cerato is meteen vanaf zijn introductie leverbaar met een dieselmotor. Dat is een belangrijk gegeven, omdat een zeer groot gedeelte van de middenklasseautos zakelijk wordt ingezet.

Exterieur
De ontwerpers van de vijfdeurs Cerato hebben een auto getekend die een onuitwisbare indruk zal maken op het publiek. Krachtige lijnen en unieke details kenmerken het design van de nieuwe Kia. Het aansprekende front, met de grote koplampen en de kenmerkende grille, straalt gretigheid en dynamiek uit. De scherpe vouwen in de flanken geven de indruk dat de auto constant in beweging is, ook als hij stilstaat. De zeer schuin geplaatste achterste dakstijl geeft de vijfdeurs Cerato een zeer elegante uitstraling. De achterkant wordt gedomineerd door de bijzonder vormgegeven forse achterlichten.

De achterzijde van de vijfdeursversie is geheel naar Europese maatstaven gemodelleerd. De hoge en ver naar achter doorgetrokken daklijn staat garant voor een evenwichtig design. Al aan de buitenzijde is te zien dat de Cerato in deze vijfdeursversie een enorme binnenruimte biedt. En grote, wijd openslaande deuren geven toegang tot dat ruime interieur.

Interieur
Het interieur van de Kia Cerato straalt klasse uit door de hoogwaardige materialen en de fraaie vormgeving. Zelfs de kleinste details zijn met grote zorg uitgevoerd. Ook ergonomisch staat het interieur van de Kia Cerato op hoog niveau. Het dashboard is als een cockpit van een vliegtuig om de bestuurder heen gebogen, waardoor alle bedieningselementen goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Vier wijzerplaten geven de bestuurder in een oogopslag alle vitale informatie: snelheid, toerental, motortemperatuur en brandstofvoorraad.

Op het gebied van binnenruimte verslaat de Cerato de meeste concurrenten met verve. De lange wielbasis van 2,61 m en de hoge daklijn resulteren in een grensverleggend ruimteaanbod. In de vijfdeurs Cerato profiteren de achterpassagiers van de ver naar achter doorgetrokken daklijn. De vijfdeursversie van de Cerato heeft daarbij een kofferruimte van 538 liter, die door het neerklappen van de achterbank nog eens is uit te breiden naar een zeer aanzienlijke 1.494 liter.

Motoren
Kia verwacht dat een groot deel van de Cerato-kopers de auto zakelijk zal inzetten. Deze groep consumenten stelt hoge eisen aan zijn autos. Naast een rijke standaarduitrusting en een aansprekend uiterlijk zijn ook lage kosten per kilometer van groot belang. De dieselmotoren waarmee de Cerato leverbaar is, zijn daarom voorzien van de modernste technieken. Daardoor worden hoge prestaties gecombineerd met een spaarzame brandstofconsumptie. Direct bij de marktintroductie is een 112 pk sterke 2,0-litermotor beschikbaar die voorzien is van common-railtechniek. Deze dieselmotor heeft een gemiddeld brandstofverbruik van 5,8 liter per 100 kilometer (1:17,2). Het koppel van deze motor bedraagt maar liefst 243 Nm bij 4.000 toeren per minuut. In de zomer volgt nog een 1,5-liter dieselmotor die 102 pk levert.

Naast de dieselmotoren is er keuze uit twee benzinemotoren: een 1.6 met een vermogen van 105 pk en een 143 pk leverende 2.0 CVVT. Net als de dieselmotoren beschikken de benzinemotoren over de modernste technieken. De 2.0 is voorzien van variabele kleptiming. Hierdoor gaat het lage brandstofverbruik (7,5 liter per 100 kilometer ofwel 1:13,3) hand in hand met hoge prestaties en daardoor is ook de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal. Uiteraard is bij de ontwikkeling van de Cerato nog uitvoeriger stilgestaan bij het milieu. Dat wordt zo min mogelijk belast tijdens de fabricage, het gebruik en de recycling van de auto aan het eind van zijn levensduur.

Veiligheid
Het drukke Nederlandse verkeersbeeld maakt veiligheid tot een belangrijk thema. Een bestuurder moet in noodgevallen niet geconfronteerd worden met tekortkomingen in het veiligheidspakket van zijn auto. Vandaar dat de Kia Cerato al vanaf de basisuitvoering een uitgebreide reeks veiligheidsvoorzieningen biedt. De Cerato heeft zowel voor als achter onafhankelijke wielophanging zodat de auto ook in panieksituaties een vertrouwenwekkende wegligging heeft. Alle modellen zijn voorzien van schijfremmen rondom, ABS, remkrachtverdeling (EBD) en remassistentie (BAS). Hierdoor is de remwerking onder alle omstandigheden optimaal.

Ook in het geval van een aanrijding biedt de Kia Cerato de inzittenden maximale bescherming tegen letsel. Behalve de airbags voor de bestuurder en de voorpassagier zijn er actieve hoofdsteunen. Deze beschermen de inzittenden tegen whiplash bij aanrijdingen van achter. Op de EX is de Cerato ook uitgerust met zijairbags en gordijnairbags.

Modellen en uitrustingen
Kia is van mening dat een auto al vanaf de basisuitvoering van een uitgebreide standaarduitrusting moet zijn voorzien. Ook bij de Cerato is value for money een van de speerpunten. De genoemde veiligheidsvoorzieningen zijn dus niet slechts aan de luxere varianten voorbehouden. Verder is de basisuitvoering, de Cerato LX, zeer rijk uitgerust met onder meer een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, centrale deurvergrendeling, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels en elektrische bedienbare ramen voor.

De luxere EX uitvoering voegt daar nog een indrukwekkende lijst extras aan toe, zoals climate control, boardcomputer, mistlampen voor, afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling, elektrische ramen voor en achter, metaalafwerking op het dashboard en een lederen stuurwiel. Als aanvulling op het uitgebreide veiligheidspakket zijn op de EX zijairbags en gordijnairbags standaard.

De Cerato wordt direct leverbaar met een 1.6 en een 2.0 CVVT benzinemotor en een 2.0 CRDi dieselmotor. In de zomer volgt de 1.5 CRDi dieselmotor. Standaard is de Kia Cerato uitgerust met een vijfversnellingsbak en als optie is de 2.0 benzinemotor leverbaar met een automatische transmissie.

Prijzen
De prijzen van de Kia Cerato worden in mei bekend gemaakt. De Kia Cerato staat vanaf juni bij de dealers, zowel de vierdeurs- als de vijfdeursuitvoering.

Vaste tarieven voor onderhoud en reparatie
Zekerheid gaat verder dan optimale betrouwbaarheid van een auto. Daarom is het goed om te weten dat Kia drie jaar garantie biedt op alle modellen zonder kilometerbeperking. Voor de Cerato komt daar nog bij dat er vaste tarieven gelden voor onderhoud en reparatie. Onaangename financiële verrassingen behoren daarmee tot het verleden.

Toekomst
De Cerato sluit volledig aan bij de nieuwe koers van Kia: de introductie van moderne, aantrekkelijke en technisch vooruitstrevende modellen. Overigens blijft een heel belangrijk kenmerk van Kia daarbij behouden: het bieden van veel waar voor het geld. Dat deze strategie succesvol is, blijkt wel uit de ongekende verkoopstijging die het merk in Nederland in 2003 heeft behaald. Het aantal verkochte autos nam met maar liefst 84 procent toe!

De Cerato is het nieuwste in de reeks van modellen die Kia de laatste jaren heeft gepresenteerd: de uiterst succesvolle SUV Sorento, de multifunctionele Carens en de kleurrijke Picanto. Met deze nieuwe generatie modellen sluit Kia naadloos aan bij de wensen van de Nederlandse consument. De Kia Cerato heeft daarom alles in zich om in het C-segment te scoren.

Kia stelt zich ten doel in 2006 wereldwijd 250.000 Ceratos te verkopen, waarvan 45.000 in Europa, 63.000 in Korea en 120.000 in Noord Amerika. De Kia Cerato past in de strategie van het merk om in Europa in meer marktsectoren vertegenwoordigd te zijn. Om dit te bereiken breidt Kia het komende jaar het leveringsprogramma flink uit. Het doel is om in 2005 in Europa 300.000 autos te verkopen. Dit is onderdeel van het streven van moederconcern Hyundai Motors om in 2010 tot de topvijf van autofabrikanten wereldwijd te behoren.