Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 maart 2004, no. 58

Schouw Woenselse Markt voor komst woonservicezone

Twee rolstoelers en een rollatorgebruikster hebben donderdagmiddag een rondgang gemaakt door de Kruisstraat en Woenselse Markt, om ter plekke aan medewerkers van de gemeente aan te kunnen geven waar knelpunten liggen in de inrichting van de openbare ruimte. Deze schouw van een intensief gebruikt stukje Woensel-Zuid, is onderdeel van de inrichting van dit gebied tot woonservicezone.

Dergelijke zones moeten er in de toekomst voor zorgen dat ouderen en mensen met extra zorg langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. De wijze van inrichting van onder meer trottoirs, fietsenstallingen en parkeerplaatsen is bepalend of de openbare ruimte gebruikt kan worden door mensen met een fysieke beperking.

De schouw leverde een keur aan probleemvoorbeelden op. Zo bleek het voor rolstoelers en rollatorgebruikers op een groot gedeelte van de Kruisstraat niet mogelijk het trottoir op of af te kunnen. Zelfs op plekken waar een afrit was gecreëerd, was deze vaak dusdanig verouderd dat een rolstoeler er met de voetensteun klem kwam te staan.

Bovendien bleek op verschillende plaatsen de stalling voor fietsen dusdanig geplaatst, dat gebruik ervan de oprit voor een rolstoeler zou blokkeren. Ook waren er enkele plekken waar stoeptegels los lagen en bleken winkeldeuren naar buiten open te draaien, waardoor passanten risico liepen om een deur tegen zich aan te krijgen.

Belangrijke andere problemen waren de op de stoep geparkeerde autos en fietsen. Juist dit slordig parkeergedrag maakt het voor rolstoelgebruikers extra moeilijk om gebruik te maken van de openbare ruimte, verzuchtte een van de deelnemers aan de schouw. Ook te ver uit de winkelpui gestalde waren, vaak in combinatie met vaste ingrediënten als lichtmasten of een telefooncel, maakten het gebruik van de stoep soms lastig.

Medewerkers van het stadsdeelkantoor Woensel-Zuid die alle klachten noteerden, beloofden te zullen gaan zoeken naar budget om met name de kleine irritaties op te lossen. Het merendeel van de opmerkingen zal worden meegenomen bij de herinrichting van de Woenselse Markt. Ook dan zullen het Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven en rollatorgebruikers bij deze plannen worden betrokken.

Achtergrond
In een woonservicezone zijn de voorzieningen, maar ook de openbare ruimte, zo aangepast dat ouderen en gehandicapten er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Voorbeelden hiervan zijn voldoende gelegenheid om veilig te pinnen, in de buurt makkelijk je boodschappen kunnen doen en voldoende beschikbaar openbaar vervoer. In de gemeente Eindhoven worden hiervoor een aantal pilotprojecten ontwikkeld, te weten in Gestel, Woensel-Noord en Woensel-Zuid. De GGD Eindhoven is trekker van deze pilots.

De woonservicezone in Woensel-Zuid ligt in Oud Woensel en omgeving, en bestaat uit de wijken Kronehoef, Limbeek, Hemelrijken, Gildebuurt en Woenselse Watermolen, met een gezamenlijk inwonertal van rond 15.000 mensen. De voorbereidingsgroep van woonservicezone Oud Woensel e.o., bestaande uit de Vitalis Zorggroep, Thuiszorg, Loket W, het Platform Gehandicapten Eindhoven, het Overleg van Ouderenorganisaties, de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) en het Stadsdeelkantoor, heeft inmiddels een inventarisatie gemaakt van kenmerken van het gebied, en mogelijke knelpunten.

Daaruit blijkt onder meer dat het gebied Woenselse Markt/Kruisstraat voor mindervaliden en ouderen die niet zo goed ter been zijn, lastig toegankelijk is. Het stadsdeelkantoor Woensel-Zuid heeft naar aanleiding van deze conclusie samen met het Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) deze schouw gehouden van de Woenselse Markt/ Kruisstraat.

© 2004 Gemeente Eindhoven