Time : 9:07:34 AM
Date : Monday, March 08, 2004
Sender Name: VLAB

20 000 vingers voor gepaste tewerkstelling

In het kader van "de week van de sociale economie" en in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen leggen SST en VLAB, de werkgeversfederaties van de sociale en de beschutte werkplaatsen, een memorandum voor aan de verschillende democratische politieke partijen. Hiermee hopen ze dat het beleid in de volgende legislatuur rekening houdt met de verwachtingen en bekommernissen van de sector.

Beschutte en sociale werkplaatsen hebben als grootste actor in de sociale economie als gemeenschappelijke doel het creëren van gepaste tewerkstelling voor risicogroepen. Deze vormen van gepaste tewerkstelling bieden vandaag dan ook 20 000 volwaardige arbeidsplaatsen, voor het merendeel aan mensen die, omwille van persoons- en/of maatschappijgebonden redenen, niet, niet meer of nog niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt.

Om gepaste tewerkstelling echter tot een structurele en duurzame tewerkstellingsvorm te maken, liggen de volgende verwachtingen van de sector op tafel.
Ten eerste willen ze erkenning van de rol en het belang van de gepaste tewerkstelling binnen de nieuwe structuur onder Beter Bestuurlijk Beleid. Dit in het bijzonder door een kwalitatieve toeleiding te verzekeren van de doelgroep die nood heeft aan aangepaste arbeid, een subsidiëring te waarborgen die de meerkost verbonden aan de tewerkstelling van de doelgroep compenseert, instrumenten aan te bieden die de doorstroming van werknemers faciliteren, rechtstreekse betrokkenheid van de sector te garanderen in de voorziene beleidsorganen en de groei naar een eenheidsdecreet voor gepaste tewerkstelling mogelijk te maken.
Ten tweede vragen ze dat de overheid als sociale investeerder haar verantwoordelijkheid opneemt in het sociaal overleg, onder andere voor vorming, training en opleiding. Specifiek voor de beschutte werkplaatsen vragen wij een bijkomende inspanning voor het realiseren van het brugpensioen en de eindejaarspremie. De sociale werkplaatsen blijven bijkomende uitbreiding vragen. Wij willen dit gerealiseerd zien door de afschaffing van de contingentering en een volwaardig statuut voor de arbeidszorgmedewerker.

Om het memorandum kracht bij te zetten werden 20 000 vingerafdrukken verzameld van werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen. Deze vingerafdrukken staan symbool voor het unieke van elke werknemer, de stem waarop zij recht hebben en de plaats die zij innemen op de arbeidsmarkt met een knipoog naar het arbeidsintensieve, handmatige productieproces dat in vele sociale en beschutte werkplaatsen gerealiseerd wordt.
Hiermee hopen ze een duidelijk signaal te geven en de verschillende democratische partijen warm te maken om hun bekommernissen in hun beleidsdoelstellingen op te nemen.

Het memorandum wordt samen met de 20 000 vingerafdrukken overhandigd aan de voorzitters van de politieke partijen.

SP.A.: Ontmoeting Steve Stevaert: Woensdag 10 maart om 9u in de Agoragalerij, 1ste verdieping, Grasmarkt te Brussel. CD&V: Ontmoeting Yves Leterme en Jan Lauwereys: woensdag 10 maart om 15.00u in de Wetstraat 89, 8ste verdieping te Brussel SPIRIT: Ontmoeting Els Van Weert: Donderdag 11 maart om 14.00u in De Kamer, Leuvenseweg 13 te Brussel.
VLD: Ontmoeting Lieve De Cock: vrijdag 12 maart om 10.30u, Melsenstraat 34, te Brussel
GROEN!: Ontmoeting Vera Dua en Dhr. Mertens op vrijdag 12 maart om 15.00u Sergant De Bruynestraat 78/82, te Brussel

Contactpersonen

- Christel Vanroelen (VLAB)
Tel 016/82.76.40 ­ GSM 0474/86.08.18

- Katrien Van Den Broucke (SST)
Tel 03/366.09.10 ­ GSM 0478/27.40.11