Vereniging Milieudefensie

Persuitnodiging

The Bet Gelderland van start Gelderse scholieren dagen bestuurders uit

Amsterdam / Arnhem, 8 maart 2004 - Zo'n 500 scholieren uit Gelderland sluiten een weddenschap af met de provincie Gelderland. De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem beweren namens zes scholen uit Gelderland dat zij in twee maanden tijd 8% CO2-uitstoot kunnen besparen. De leerlingen doen dit door thuis en op school energie te besparen. De ondertekening van 'The Bet' door gedeputeerde Henk Aalderink vindt plaats op woensdag 10 maart tussen 8.50 en 9.40 uur in de aula van het Stedelijk Gymansium, Statenlaan 8 te Arnhem.

Er staat heel wat op het spel want wie verliest, moet een tegenprestatie leveren. Als de jongeren winnen, krijgt elke deelnemende school van de provincie een cheque ter waarde van 2500 euro om te besteden aan energiebesparende maatregelen. Als de scholieren de 8% niet halen, gaan ze bijvoorbeeld zelf posters en folders maken met tips over energiebesparing en deze verspreiden op scholen, buurthuizen en andere openbare gelegenheden.

De deelnemende scholen gaan ook een weddenschap aan met hun eigen gemeente. Wethouder De Ronde uit Arnhem daagt de gymnasiasten ook uit. Hij stelt bij voldoende energiebesparing een bedrag voor een windturbine beschikbaar. Na afloop van The Bet kan dit bedrag nog verdubbeld worden als de leerlingen alsnog hun tegenprestatie, meewerken aan het milieuproject Arnhem Schoon, uitvoeren. Uit Nijmegen wedden het Lindenholt College, het Montessori College en het Kandinsky College met milieuwethouder Hirdes. Winnen de jongeren, dan krijgen ze een geldbedrag voor de aanschaf van bijvoorbeeld een zonnepaneel. Als ze verliezen moeten ze geld gaan inzamelen voor de Nijmeegse zusterstad Masaya in Nicaragua. Tijdens de aftrap op 10 maart zullen de gedeputeerde Henk Aalderink en de Arnhemse milieuwethouder dhr. De Ronde aanwezig zijn om The Bet te ondertekenen. Ook zullen zij door de scholieren worden uitgedaagd om een fietswedstrijdje te houden. De winnaar krijgt een energiebesparend cadea! u.

The Bet
'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Aktief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-protocol. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen voor het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! Met 'The Bet' willen jongeren bewijzen dat je met eenvoudige maatregelen al makkelijk die acht procent CO2 kunt besparen. Ruim 1300 jongeren in Gelderland, Brabant en Overijssel doen mee met 'The Bet'.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.


---
Meer informatie:
JMA, Tessel Hofstede 020 5507 436 / 06 41357948 www.thebet.nl Persvoorlichting provincie Gelderland, Johan Visser 026 3599 022