Gemeente Tilburg

25-2-2004
Basisscholen gaan voor behoud vogelsoorten voor Tilburg Nestkastenproject van Duurzame Driehoek van start

Op maandag 8 maart om 14.00 uur reikt wethouder Loet Visschers van milieu in het Natuurmuseum een nestkastenbouwpakket uit aan de scholieren van basisschool Zuiderlicht uit Tilburg. De school zal met dit bouwpakket in totaal 9 nestgelegenheden bouwen voor vogelsoorten die het moeilijk hebben. De nestkasten zijn zo ingericht, dat ze de huismus, de huiszwaluw en de steenuil moeten aantrekken. Het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert heeft de bouwpakketten speciaal voor dit project gemaakt.

Het is de bedoeling dat de nestkasten in de directe omgeving van de school worden opgehangen. Daarnaast wordt aan de leerlingen gevraagd kasten in de gaten te houden en op te schrijven wat ze waarnemen. Alle deelnemende scholen ontvangen bij het bouwpakket ook nog een pakket met informatiematerialen en het verzoek om over het project een werkstuk te maken.

Het nestkastenproject is een initiatief van de Duurzame Driehoek. Dit is een samenwerkingsverband van 11 gemeenten (Bernheze, Boxtel, Eindhoven, Sint Oedenrode, Sint Michielsgestel, Oirschot, Oisterwijk, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Vught) en de Provincie Noord-Brabant met als doel concrete resultaten te boeken op het gebied van duurzaamheid. Speerpunten zijn energiebesparing en het behoud en de versterking van de verscheidenheid aan plant- en diersoorten, ofwel biodiversiteit.

Het nestkastenproject valt onder het laatste speerpunt. De laatste jaren is de populatie van steenuilen, huismussen en huiszwaluwen sterk teruggelopen. Onder andere omdat deze vogelsoorten geen geschikte broedplaatsen konden vinden. Door het aanbrengen van kant en klare nestelplaatsen wordt het deze vogels makkelijker gemaakt om tot broeden te komen.

In Tilburg doen 12 scholen aan het project mee, Berkel Enschot en Udenhout worden beide door 1 school vertegenwoordigd. De scholen moeten hun bevindingen rapporteren. De resultaten zullen op een nader te bepalen datum en plaats worden gepresenteerd.