Rabobank Nederland

Rabobank Groep boekt goede resultaten in economisch moeilijk jaar Rabobank Nederland, 08/03/2004 11:48
---

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank Groep, drs. H. (Bert) Heemskerk, kijkt "met tevredenheid" terug op het afgelopen jaar. "We hebben als Rabobank Groep in 2003 een goed resultaat geboekt. De nettowinst steeg met 12% en kwam daarmee uit op het niveau van onze lange termijndoelstelling. We hebben dit weten te bereiken door in economisch moeilijke tijden een sterke stijging van de inkomsten te realiseren", aldus Heemskerk.

* Nettowinst 2003 + 12% * Tier 1-ratio: 10,8 * Kredietverlening private sector +11% * Spaarmiddelen +8% * Beheerd vermogen +10% * Premieomzet verzekeren +6% * Leaseportefeuille +11%

Verwachtingen 2004 Heemskerk is gematigd optimistisch over het jaar 2004: "Een lichte verbetering van de economische omstandigheden behoort tot de mogelijkheden. Tegen die achtergrond is een beperkte stijging van onze baten mogelijk. Voor het bereiken van onze financiële doelstellingen zullen we de kosten weer scherp moeten managen. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht ik in 2004 een verdere groei van de nettowinst."

Resultaten 2003 Het totaal van de baten steeg in 2003 met 8% tot EUR 9.238 miljoen. De rentewinst nam daarvan 65% voor haar rekening. De rentewinst nam in het verslagjaar met EUR 619 miljoen toe tot EUR 6.010 miljoen. Dat komt overeen met een stijging van 11%. De toename is het gevolg van de groei van de kredietverlening en de spaargelden en een hogere rentemarge. Bovendien hebben particulieren door de lage kapitaalmarktrente veel hypotheken vervroegd afgelost wat resulteerde in extra opbrengsten. Het totale provisieresultaat kwam uit op EUR 1.852 miljoen. De bedrijfslasten stegen met 7% tot EUR 6.243 miljoen. Daarvan is 3% het gevolg van dotaties aan de voorzieningen, 2% van acquisities en 1% van uitbreiding van de activiteiten van dochters. De autonome kostengroei bleef beperkt tot 1%.

Nettoresultaat: +12% Na aftrek van belastingen van EUR 733 miljoen en een belang van derden van EUR 266 miljoen resteert een nettowinst van EUR 1.403 miljoen. Dat is een stijging met 12% ten opzichte van 2002.

Financiële doelstellingen De Rabobank Groep voldeed in 2003 aan twee van haar drie financiële doelstellingen voor de lange termijn. Deze doelstellingen zijn: tenminste een nettowinststijging van 12%, een tier 1-ratio van 10,0 en een rendement op het eigen vermogen van 10,0%. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 9,4%. In 2002 zijn - vanwege de stand van de economie en het beursklimaat - korte termijn- doelstellingen geïntroduceerd, bestaande uit tenminste een nettowinststijging van 8,0%, een tier 1-ratio van 10,0 en een rendement op het eigen vermogen van 8,0%. Omdat bij het begin van het verslagjaar het vooruitzicht op verbetering van de economie en de beurzen nog onvoldoende concreet was, zijn deze cijfers ook voor 2003 gehanteerd. In 2003 werden deze doelstellingen alle drie ruimschoots overtroffen.

BANKIEREN

Kredietverlening De kredietverlening aan de private sector - particulieren, handel, industrie en dienstverlening en agrarische sector - steeg met 11% tot EUR 235 (212) miljard. Van deze groei is 3% het gevolg van overnames. De autonome kredietgroei bedroeg 8%, een forse stijging gezien de moeilijke economische omstandigheden. Dit kwam vooral door de groei van woninghypotheken. Particulieren leenden in het verslagjaar 14% meer, tegen 12% in het jaar daarvoor. De kredietverlening aan bedrijven handel, industrie en dienstverlening nam met 7 % toe. De voedings- en agrisector leende in totaliteit 9 % meer. De kredietverlening aan de primaire sector groeide 15 %, met name door acquisities in de VS. De internationale food & agrisector nam 1 % van de stijging voor haar rekening. De totale kredietverlening van de Rabobank Groep (inclusief kredieten aan overheid en professionele effectentransacties) groeide met 11% tot EUR 251 (225) miljard.

Toevertrouwde middelen De totale toevertrouwde middelen: spaargelden, professionele effectentransacties en overige toevertrouwde middelen, bleven met EUR 173 miljard op hetzelfde niveau als in 2002. De spaargelden stegen met 8% tot EUR 72 (66) miljard. Deze stijging kwam grotendeels voor rekening van internetsparen. Door het volatiele beursklimaat en de onzekere economische omstandigheden kozen veel klanten opnieuw voor een veilige spaarrekening.

Retailbankbedrijf Het retailbankbedrijf heeft in 2003 een uitstekend resultaat behaald. Het bruto resultaat steeg met 18% tot EUR 1.643 (1.387) miljoen. De baten namen ten opzichte van 2002 toe met 8%, de bedrijfslasten stegen met 4%. De stijging van de baten is voor een belangrijk deel te danken aan de groei van kredietverlening en van sparen. Daarnaast steeg het provisieresultaat, onder meer door hogere resultaten bij het betalingsverkeer. De personele bezetting in het retailbedrijf daalde in 2003 met 1.921 fte's.

Wholesalebankbedrijf Het wholesalebankbedrijf, bestaande uit Rabobank Nederland Corporate Clients, Rabobank International en Group Treasury, wist in het verslagjaar een duidelijke groei van het resultaat te realiseren. Het brutoresultaat steeg in 2003 met 10% tot EUR 987 (900) miljoen. De baten namen met 8% toe. De bedrijfslasten stegen met 6%. De kostenstijging is met name het gevolg van integratie van overgenomen onderdelen binnen Rabobank International.

BELEGGEN

Sterk herstel Het resultaat uit vermogensbeheer en beleggingsactiviteiten liet een sterk herstel zien. Het steeg met 24% tot EUR 157 (127) miljoen. De baten stegen met 6%, de bedrijfslasten met 1%.

Effectenorders lokale Rabobanken Het aantal effecten- en optieorders voor klanten van de lokale Rabobanken steeg in het verslagjaar met 3% tot 1,8 miljoen. Het aantal orders via de lokale banken voor Robecofondsen daalde met 14% tot 1,0 miljoen. Bij Alex steeg het aantal beleggingsorders met ruim 20% tot meer dan 2,0 miljoen.

Beheerd vermogen: + 10% Het beheerd vermogen van Rabobank Groep groeide in 2003 met 10% tot EUR 184 miljard. Dit bestaat uit vermogen van klanten en de eigen beleggingsportefeuille van de groep. Het vermogen dat de groep voor klanten beheert, inclusief het vermogen dat Interpolis voor pensioenfondsen van derden beheert, nam met EUR 15 miljard toe tot EUR 132 miljard. De eigen beleggingsportefeuille steeg in 2003 met 1% tot EUR 52 miljard.

VERZEKEREN

Resultaat Interpolis meer dan verdubbeld De resultaatgroei in het verzekeringsbedrijf is meer dan verdubbeld. Vooral door een verbetering van het operationele resultaat groeide het brutoresultaat van Interpolis met 126% tot EUR 174 (77) miljoen. Bovendien nam de marktwaarde van de aandelen-portefeuille van Interpolis in 2003 fors toe. Daardoor kon een deel van de vorig jaar geboekte waardeveranderingen van financiële vaste activa worden teruggeboekt. Bij enkele onderdelen ontwikkelde zich het resultaat echter teleurstellend. Zo had het bedrijfsonderdeel Mens & Werk te kampen met tegenvallende resultaten. De fusie van verschillende bedrijven tot één bedrijf, politieke maatregelen en dalende ziekteverzuim-cijfers resulteerde in hogere kosten en lagere omzetcijfers.

Premieomzet verzekeren + 6% De premieomzet verzekeren bij Interpolis steeg in het afgelopen jaar met 6% tot EUR 3.893 miljoen. De omzet van het levenbedrijf groeide met 13% tot EUR 2.436 miljoen. De premieomzet van het schadebedrijf steeg met 7% tot EUR 1.278 miljoen.

Omzet uit dienstverlening: + 15% De omzet uit dienstverlening van Interpolis, voornamelijk op het gebied van pensioenen en bedrijfszorg (verzuimbeheer, arbo-dienstverlening en reïntegratie), nam in 2003 met 15% toe tot EUR 279 miljoen. Met name de omzet op het gebied van pensioenen nam fors toe.

LEASING

De Lage Landen continueerde de successtory van de afgelopen jaren. Het brutoresultaat van de leasingactiviteiten steeg met 11% tot EUR 264 (238) miljoen. De baten stegen met 8% en de lasten met 6%. Een groot deel van het resultaat is afkomstig uit de Verenigde Staten. Door het afdekken van het valutarisico's heeft de daling van de dollarkoers nauwelijks effect gehad op het resultaat.

Kredietportefeuille De kredietportefeuille van De Lage Landen groeide in 2003 met 11% tot EUR 12,3 (11,0) miljard. Dit groeicijfer is neerwaarts beïnvloed door de daling van de koers van de dollar ten opzichte van de euro. Zonder dit effect zou de groei op 25% zijn uitgekomen. Van de totale portefeuille betreft EUR 5,3 (4,9) miljard de divisie Amerika en EUR 7,0 (6,1) miljard de divisie Europa, waarvan EUR 3,3 (2,6) miljard in Nederland.