Erasmus


08-03-04: Lymfeklierkanker beter vast te stellen
Europese samenwerking leidt tot nieuwe DNA-diagnostische methode

Rotterdam 8 maart - Met een nieuwe methode voor DNA-diagnostiek is het mogelijk om snel en betrouwbaar lymfeklierkanker vast te stellen. Voorheen was de diagnose van deze ziekte in ongeveer 10 à 15 % van de gevallen moeilijk en niet met zekerheid te stellen. Aan de ontwikkeling en standaardisatie van de nieuwe methode is samengewerkt door 47 onderzoeksinstituten in zeven Europese landen, onder leiding van prof.dr. Jacques J.M. van Dongen en dr. Ton Langerak van de afdeling Immunologie van het Erasmus MC en prof. dr. Han van Krieken van de afdeling Pathologie van het St. Radboudziekenhuis te Nijmegen.

Jaarlijks worden ongeveer 4.000 patiënten in Nederland onderzocht op lymfeklier-kanker. In veel gevallen kan het gebruikelijke onderzoek uitwijzen of al dan niet van deze ziekte sprake is. In zo'n 10 à 15 % van de gevallen leveren de gangbare diagnostische methoden geen uitsluitsel op. In die gevallen is kostbaar aanvullend onderzoek nodig, waarvan de resultaten nog geen volledige zekerheid verschaffen. Bovendien kan tijdens het aanvullende onderzoek niet altijd met de behandeling worden gestart.

Door hun kennis en ervaring te bundelen zijn onderzoekers van 47 instituten in zeven Europese landen er in geslaagd snelle en betrouwbare DNA diagnostiek te ontwikkelen voor het vaststellen van lymfeklierkanker. De methode maakt gebruik van het gegeven dat bij deze ziekte alle kankercellen van één cel afkomstig zijn (klonaal zijn) en dus identiek DNA hebben, namelijk identiek herschikte antistof- en T-celreceptor genen. Met de uitslag van de nieuwe "klonaliteits"- test kan de diagnose met grote zekerheid worden gesteld.

Het onderzoek is mede gefinancierd door de Europese Unie. De resultaten van het onderzoek zijn in december 2003 gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrift Leukemia. De ontwikkelde methode heeft geleid tot octrooien in Europa en de Verenigde Staten, waar de test inmiddels in veel klinische onderzoeksinstituten is geïntroduceerd. De Europese onderzoekers zijn voornemens de royalties te investeren in volgende samenwerkingsprojecten.