Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Landelijke campagne hoger onderwijs voor computerbeveiliging gestart

Utrecht, 8 maart 2004 ­ Universiteiten en hogescholen gaan de strijd aan met virussen, wormen en andere computerbeveiligingsproblemen. SURFnet - de internetprovider voor het hoger onderwijs en onderzoek - ontwikkelde hiervoor de landelijke campagne 'Laat je niet pakken!'. Studenten en medewerkers worden door middel van posters, freecards en een website gewezen op maatregelen om hun pc te beschermen.

Steeds vaker wordt in het nieuws melding gemaakt van virusuitbraken die altijd tot veel ergernis, maar soms ook tot grote schade kunnen leiden. Doordat steeds meer mensen een always-on verbinding met het internet hebben, veroorzaken eenmaal besmette pc's zelf ook sneller en meer schade dan voorheen. En aangezien veel mensen vanaf thuis toegang hebben tot netwerken van de organisatie waar ze werken of studeren, lopen de universiteiten en hogescholen via die thuiswerkplekken een hoger risico om problemen binnen te halen. De ervaring leert namelijk dat niet iedereen zijn werkplek even grondig beschermt, terwijl dit niet veel moeite hoeft te kosten.

Laat je niet pakken! belicht drie gouden regels, die in grote mate kunnen helpen bij het voorkomen van problemen:


1. Installeer beveiligingssoftware en updates
2. Hou wachtwoorden voor jezelf

3. Maak back-ups van je bestanden

Op de website www.laatjenietpakken.nl staan deze regels centraal en wordt verdere praktische uitleg gegeven. Ook kan hier een veiligheidstest worden gedaan en kan een leuke e-card worden verzonden. De campagne wordt verder ondersteund met posters, die op veel onderwijs- en onderzoeksinstellingen hangen, en freecards, die momenteel verspreid zijn over het hele land.

De campagne Laat je niet pakken! is ontwikkeld op initiatief van instellingen uit het hoger onderwijs en heeft tot doel het bewustzijn van de problematiek bij internetgebruikers te verhogen . De campagne loopt tot het eind van 2004. In de loop van het jaar zal ook via andere media de aandacht op de gouden regels worden gevestigd.

SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop ruim 150 instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Zie voor meer informatie: http://www.surfnet.nl/


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht