VVD



Nieuws

8 mrt 2004 - Premie terug bij minder gebruik
gezondheidszorg

Als het aan VVD-Kamerlid Edith Schippers ligt, komt er een 'no-claim' in de gezondheidszorg. Dit voorstel is de afgelopen maanden uitgewerkt in de VVD door experts uit de gezondheidszorg.

Wie weinig gebruik maakt van de gezondheidszorg, krijgt een gedeelte van de ziektekostenpremie terug. Zo laat zich de no-claim variant het beste omschrijven.

Het gebruik van de gezondheidszorg wordt geregistreerd via een fraudevaste zorgpas. Via internet kunnen mensen op elk gewenst moment zelf bijhouden hoeveel zorg ze al hebben gebruikt. Mensen die geen internet hebben, krijgen per post een overzicht.

Of iemand geld terugkrijgt, hangt af van het gebruik ten opzichte van leeftijdgenoten. In het plan van Schippers is een onderverdeling gemaakt in clusters van 18-25 jaar, 25-30 jaar, 30-35 jaar, 80-85 jaar, etc. Wie onder het gemiddelde van zijn cluster blijft, krijgt 12,5 procent, of zelfs 25 procent premie terug. Omdat ouderen vergeleken worden met hun eigen leeftijdsgenoten, bestaat ook de kans dat zij geld terugkrijgen, ondanks een grotere gemiddelde zorgconsumptie dan jongeren.

Iedereen wordt wijzer van de no-claimvariant. Zuinig gebruik van zorg wordt beloond. Dat zal de zorgvraag temperen. Nu is het zo dat na betaling van de premie de zorg voor de verzekerde gratis lijkt. Als mensen door de premieteruggaaf bewuster omgaan met de zorg of gezonder gaan leven, zal dat ten goede komen aan de houdbaarheid van ons solidaire ziektekostensysteem.

8 maart 2004

Downloads

plan Edith Schippers no-claim.doc (44 kb)
Download bestand