Socialistische Partij

Haarlem bespaart 500.000 euro per jaar als gevolg van SP-motie

2004-03-04

In november 2003 diende de gemeenteraadsfractie van de SP een motie in waarin het college werd opgeroepen om te onderzoeken of de gemeente over kan stappen van de dure Microsoft software naar 'Open Source' programma's als OpenOffice.org. Het college nam die motie over, en inmiddels is het onderzoek afgerond en gepubliceerd in het blad van de vereniging OSOSS (open standaarden en open source software voor overheden) Het onderzoek laat zien dat de gemeente Haarlem structureel een half miljoen euro kan besparen aan licentiekosten bij overschakeling op OpenOffice.org. Dat is een flinke bezuiniging, zonder dat er ook maar één burger op achteruit gaat!

Uit het onderzoek van de afdeling ICT gemeente Haarlem blijkt niet alleen dat de gemeente deze enorme besparing kan realiseren. Het onderzoek toonde ook aan dat OpenOffice.org op veel punten beter scoort waar het gebruiksmogelijkheden en openheid betreft.

Deze open source software wordt ontwikkeld door een grote internationale groep van software-ontwikkelaars zonder winstoogmerk. Anders dan het gesloten Microsoft Office pakket baseert OpenOffice.org zich op de beproefde, openbare XML standaard. Daardoor zijn uitwisseling met andere toepassingen en archivering ook veel makkelijker.

Het is de bedoeling dat gemeenten met elkaar samenwerken om de besparingen nog groter te kunnen maken. In de kopgroep van het onderzoek en ontwikkeling zitten Haarlem en Amsterdam, Den Haag en Oost Vlieland; andere gemeenten volgen op de voet.