ONCE

ONCE zet via wedstrijd aan tot technologische vernieuwing


BLINDENORGANISATIE ZET ONDERZOEKERS VIA INTERNATIONALE WEDSTRIJD AAN

TOT TECHNOLOGISCHE VERNIEUWING

Deadline voor inzending bijdragen aan derde ONCE R&D-prijzen: 31 mei 2004

Madrid, 8 maart 2004 - De Spaanse nationale blindenorganisatie, ONCE, roept onderzoekers op om met hun wetenschappelijk onderzoek / technologische vernieuwingen mee te dingen naar de internationale ONCE-prijzen. De inschrijving voor de wedstrijd is geopend tot en met 31 mei 2004. De prijzen zijn in het leven geroepen om wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkelingen te stimuleren die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de integratie en verbetering van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden.

De prijzen bestaan uit één eerste prijs van EURO 180.300,00 en twee tweede prijzen van elk EURO 60.100,00. Met dit geld kunnen onderzoek en projecten worden gesteund die de integratie van blinden en slechtzienden bevorderen. De projecten op het gebied van onder andere techniek, kunstmatige intelligentie, informatietechnologie, telecommunicatie, biotechnologie en medische biologie komen voor een prijs in aanmerking.

De tweejaarlijkse 'ONCE Research and Development (R&D)-wedstrijd in biogeneeskunde en nieuwe technologieën voor blinden' wordt voor de derde maal georganiseerd. Met de prijzen wil ONCE de wetenschappelijke kennis van de biomedische oorzaken van oogafwijkingen vergroten en technologische vernieuwing en ontwikkelingen stimuleren die de beperkingen als gevolg van dergelijke afwijkingen kunnen corrigeren of opheffen.

Voor de vorige editie van deze prijzen werden projecten uit meer dan twaalf landen ingestuurd. De eerste prijs werd toen uitgereikt aan Professor Theo van Veen en zijn team voor hun klinische en experimentele onderzoek naar degeneratieve ziektes van het netvlies en de therapeutische aanpak hiervan. De tweede en derde prijs gingen naar twee Spaanse inzendingen: de Spaanse Scientific Research Council en het Spaanse Telefónica.

Voor de volledige tekst van de deelnemingsvoorwaarden verwijzen we u naar http://www.once.es/R+D. Daarin staat te lezen dat de projectvoorstellen in het Engels of Spaans moeten worden ingestuurd naar: The Secretary's Office of the 3rd edition of the ONCE International Prizes for R&D in Biomedicine and New Technologies for the Blind, Calle José Ortega y Gasset, 18, 28006, Madrid, Spanje.

In het kader van de prijsuitreikingen organiseert ONCE ook een reeks symposia om studenten en beroepsbeoefenaren kennis te laten maken met de toepassing van technisch en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling voor blinden en slechtzienden.

Vijfenzestig jaar na dato blijft ONCE zich inzetten voor de doelstellingen waarvoor ze destijds is opgericht: het bevorderen van de maatschappelijke integratie van de Spaanse blinden en slechtzienden. Het is vanuit deze integratiedoelstelling dat ONCE de internationale prijzen heeft ingesteld.