Gemeente Den Haag

maart 2004
Meer controleurs voor een schone stad (5 maart)

Vandaag krijgen 28 toezichthouders hun diploma Bevoegd OpsporingsAmbtenaar uitgereikt door wethouder Wilbert Stolte van Stadsbeheer. Deze toezichthouders gaan werken als Controleur Openbare Ruimte. De 28 nieuwe medewerkers zijn doorgestroomd van een ID-baan naar een vaste aanstelling bij de gemeente.

Inwoners van Den Haag hebben via de Stadsenquête aangegeven onder meer overlast te ondervinden van hondenpoep, grafiti, zwerfvuil en skaters. De Controleur Openbare Ruimte (COR) zal dan ook op vier gebieden gaan handhaven. Ten eerste op het hondenbeleid met als handhavingstaken de opruimplicht van eigenaren bij verontreiniging door honden, verbod van honden op kinderspeelplaatsen en aanlijnplicht. Tweede taakgebied is handhaving van het reclamebeleid met het verbod van aanplakken aan de weg, het verbod om zonder vergunning aan de weg reclame te maken, verbod op sampling en grafiti.

De Controleurs Openbare Ruimte gaan zich ook inzetten om hinder en overlast in zijn algemeenheid tegen te gaan. Denk hierbij aan het verbod om meerdere voertuigen te parkeren of te koop aan te bieden, het verbod op parkeren van reclamevoertuigen, verbod om de weg als werkplaats te gebruiken en overlast of hinder van vissers. Als laatste gaan de COR's zich richten op het tegengaan van zwerfvuil en rommel op straat. Dit houdt in handhaving op het juist aanbieden van huishoudelijk afval, overlast van winkelwagentjes en het verbod op wildplassen.