UWV

Reïntegratietrajecten voor allochtonen en herkansers

8 maart 2004

UWV heeft met 24 bedrijven contracten gesloten voor de reïntegratie van ruim 9.500 cliënten. Het gaat om reïntegratietrajecten voor allochtone cliënten en cliënten die ondanks een eerder reïntegratietraject niet aan het werk gekomen zijn, de zogenoemde tweede-kanstrajecten. Het doel is om via de reïntegratiecontracten, die op 1 april ingaan, minimaal 3.400 werklozen en arbeidsgehandicapten uit deze doelgroepen aan het werk te helpen.

UWV intensiveert hiermee de reïntegratie van allochtonen. Bij het aanbieden van een reïntegratietraject maakt UWV in beginsel geen onderscheid tussen allochtonen en autochtonen. De ervaring tot nu toe leert echter dat allochtone cliënten minder vaak aan een reïntegratietraject beginnen dan autochtonen, dat zij minder vaak weer aan het werk komen en dat een specifieke aanpak soms gewenst is. Dit geldt het sterkst voor allochtone vrouwen. Om de reïntegratie van allochtone vrouwen te bevorderen sluit UWV nu ook contracten met een aantal reïntegratiebedrijven dat zich speciaal richt op allochtone vrouwen. Onderdeel van die specifieke aanpak is dat wanneer taalproblemen een belemmering vormen voor de werkhervatting een praktijkgerichte taalcursus deel uitmaakt van het reïntegratietraject. Ook wordt bij de reïntegratie door de bedrijven meer aandacht besteed aan problemen die samenhangen met de sociaal-culturele context.

Ook voor de andere doelgroep, cliënten die al eerder aan een reïntegratietraject begonnen maar niet aan het werk gekomen zijn, geldt dat de cliënten over het algemeen moeilijker bemiddelbaar zijn. Vorig jaar heeft UWV in een proef ruim 2.200 kansrijke cliënten uit een groep van 5.100 opnieuw een reïntegratietraject kunnen aanbieden. Dit resultaat is aanleiding geweest om een tweede-kanstraject voortaan in het hele land aan te bieden aan cliënten voor wie een eerder traject geen resultaat opleverde.

De reïntegratiebedrijven ontvangen voor deze reïntegratietrajecten een vergoeding op basis van no cure less pay. Leiden de inspanningen van het reïntegratiebedrijf niet tot een baan dan vergoedt UWV een deel van de kosten die gemaakt worden voorafgaand aan de daadwerkelijke plaatsing. Dit in tegenstelling tot financiering op basis van no cure no pay. UWV hanteert no cure less pay voor alle doelgroepen die moeilijker bemiddelbaar zijn. De gemiddelde prijs van de nu aanbestede reïntegratietrajecten is 4500 euro.

De aanbesteding van deze reïntegratietrajecten is de laatste in een cyclus van vier. Het afgelopen jaar zijn contracten afgesloten voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten, werklozen, jonggehandicapten en arbeidsgehandicapten met psychische of visueel/auditieve problematiek. De contracten gelden steeds voor één jaar.
Gecontracteerde reïntegratiebedrijven
UWV sluit per 1 april contracten met de volgende bedrijven: Agens
2750
Alexander Calder
425
Arwert & Holla
100
BMG
1080
Centrum voor Baan en Beroep
50
Cofactor
80
Demo Advies
150
DHG
225
Van Dreumel Depiro
390
Egberts Consulting
40
Epheon
550
Facet
60
ID Plein
110
Kliq
150
Krew
285
Lelie Hollander
50
Relan Werk
830
Serin Mens en Werk
1180
Solume Midden
40
Solume Noord
70
Solume Zuid
70
Stam
140
TMP Hudson
630
Workout
75
Totaal*
9.530

* Deze aantallen zijn maximumaantallen.