Commissie Gelijke Behandeling

08-03-2004 Eerste oordeel handicap CGB : strijd met de wet!

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft vandaag haar eerste oordeel uitgebracht op grond van handicap. Zij toetste hierbij aan de Wet gelijke behandeling op grond van handicap chronische ziekte (WGB h/cz) die per 1 december 2003 in werking is getreden.

Het eerste oordeel betreft een ambtenaar, in dienst van de gemeente Rotterdam, met een visuele handicap. Door zijn handicap heeft hij een aantal aanpassingen nodig op de werkplek, waaronder vergrotingsapparatuur om teksten te kunnen lezen. Omdat de gemeente hier niet voor zorgde, heeft de ambtenaar zich op advies van de bedrijfsarts ziek gemeld. Aansluitend heeft de gemeente hem bijzonder verlof gegeven. De ambtenaar heeft in totaal vijf jaar niet kunnen werken.

De ambtenaar voerde tijdens de procedure bij de CGB aan dat de gemeente hem vanwege zijn visuele handicap niet heeft herplaatst en uiteindelijk heeft ontslagen.
De gemeente is echter van mening dat de ambtenaar vanwege zijn eigen opstelling niet is herplaatst en ontslagen. Ook een mediation-traject heeft niet geleid tot een werkplek met aanpassingen. De gemeente heeft de ambtenaar 14 december 2003 ontslagen.

De CGB is van oordeel dat de gemeente door geen aanpassingen te doen aan de werkplek, in strijd heeft gehandeld met de WGBh/cz. Het volledige oordeel (2004-21) is te vinden op de website van de CGB, www.cgb.nl