Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/03/2004


---

Alle kerkelijke gebouwen in Nederland via internet beschikbaar

De Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen Nederland (IKGN) een overzicht van bestaande, voormalige en na circa 1800 verdwenen gebouwen (kerken, kapellen, kloosters, vergaderlokalen, synagogen, moskeeën, tempels, etcetera.) is met ingang van vandaag te raadplegen op het internet. Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit Amsterdam verleent op haar website ( www.vu.nl/hdc) gastvrijheid aan dit omvangrijke gegevensbestand.

In een langlopend, en doorgaand onderzoek, heeft ing. J. Sonneveld gegevens verzameld over het oprichten en verdwijnen van kerken, kapellen, vergaderlokalen en andere gebouwen waar godsdienstige samenkomsten worden of werden gehouden. De database bevat op dit moment informatie over ongeveer 15.000 kerkelijke gebouwen van meer dan 100 genootschappen, verspreid over heel Nederland.

Ing. J. Sonneveld ging in 1986 met vervroegd pensioen en bekleedde toen een directiefunctie bij een groot technisch adviesbureau. Hij heeft nu bijna de leeftijd van tachtig jaar bereikt.

Tot nu toe verscheen de IKGN alleen op papier. Die versie blijft bestaan naast de internet versie en bevat meer gegevens over de verschillende gebouwen. Internetversie en de "papieren versie" vormen samen een belangrijk hulpmiddel voor onder andere kerk- en kunsthistorici maar ook voor regionale onderzoekers.

Met de publicatie op het internet hoopt de heer Sonneveld een grotere groep historici, zowel amateurs als professionals, te bereiken en van hen ook correcties en waar mogelijk aanvullingen te kunnen ontvangen. "Veel vrijwilligers hebben al bijgedragen aan dit omvangrijke project, maar het is nog steeds niet af. Dus aanvullende gegevens zijn welkom", aldus Sonneveld, die ook hoopt langs deze weg vrijwilligers, verspreid over het gehele land, te vinden.