Vlaamse overheid

Vlaams leefmilieuminister Jef TAVERNIER wil de Vlaamse milieuwetgeving aanpassen om de uitstoot van ozonvormende stoffen tot een minimum te beperken. De normen voor stookinstallaties, motoren maar ook voor bijvoorbeeld droogkuis worden aangepast aan Europese richtlijnen en nieuwe studies. Het besluit dat die materie regelt, is op voorstel van de milieuminister door de Vlaamse regering principieel goedgekeurd. Het wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

"Heel wat normen worden verstrengd, maar tegelijkertijd wordt de wetgeving eenvoudiger," zo verklaart de milieuminister zijn ingreep. De lijst met nieuwe voorwaarden en maatregelen geldt voor veel verschillende 'vervuilers': alle types stookinstallatie, gas- en dieselmotoren, petroleumraffinaderijen, elektriciteits- centrales, carrosseriebedrijven, droogkuis en productie van salpeterzuur en zwavel. "Al deze vervuilers stoten in
- mindere of meerdere mate - zwaveldioxide, stikstofoxide of kleine stofdeeltjes uit. Deze stoffen zijn in grote mate verantwoordelijk voor de verzuring van de bodem en de neerslag. Bovendien zorgen ze voor hoge ozonconcentraties. Wat dat betekent weten mensen met ademhalingsmoeilijkheden maar al te goed. Tienduizenden kinderen in Vlaanderen hebben puffertjes nodig als gevolg van de luchtvervuiling en de hoge ozonconcentraties. Precies om die kinderen een 'normaal' leven terug te geven - zonder puffertje - moeten we de uitstoot van ozonvormende stoffen aanpakken."

Om de uitstoot van deze gassen concreet aan banden te leggen werd in december 2003 het Vlaams Ozonreductieplan goedgekeurd. Dat plan laat toe de reductie van ozonvormende stoffen via verschillende sporen te realiseren. Het kan via aanpassing van de Vlaamse milieureglementen, via het systeem van milieu- vergunningen, maar ook door middel van sensibi- liseringscampagnes. De minister wil daar absoluut werk van maken. Het beperken van de uitstoot van ozonvormende stoffen is een absolute prioriteit, voor het milieu maar bovenal voor de gezondheid. Vooral voor de gezondheid van de meest kwetsbaren onder ons, de kinderen en de ouderen.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---