Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet betreffende studiefinanciering definitief goed. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Met dit decreet worden de studietoelagen beter afgestemd op de reële studiekost. Het krijgen en aanvragen van een studiebeurs zal in de toekomst ook een stuk eenvoudiger zijn.

De Vlaamse regering beseft dat het onderwijs de veranderingen in de samenleving op de voet moet volgen. "Onze maatschappij is sterk in beweging. Het aantal eenoudergezinnen en niet-traditionele gezinsvormen stijgt, de kenniskloof breidt uit en de positie van de student in de samenleving is grondig veranderd. Ik ben van mening dat alle maatschappelijke veranderingen een weerslag moeten vinden in het onderwijs. Het studiebeurzensysteem is daar het perfecte voorbeeld van. De huidige evoluties maken het systeem achterhaald en leiden tot een systematische verhoging van de studiekost. Daar moest dringend iets aan gedaan worden," zegt de minister van Onderwijs.

Niet-kotstudenten zien hun toelage stijgen tot 1.842,12 euro. Dat bedrag dekt voor 97,17 % hun reële studiekost. In het academiejaar 2000-2001 bedroeg die toelage nog
1.532 euro. Kotstudenten krijgen 3.069,15 euro, een bedrag dat 85,65 % van de reële studiekost dekt. In 2000- 2001 kreeg diezelfde student 2.590 euro.

Ook de wetgeving en de administratieve last worden verminderd zodat het makkelijker wordt om een toelage te krijgen. "Sinds 2001 hebben we steeds meer mensen de mogelijkheid gegeven om van een toelage te genieten. De studietoelagen zelf zijn gestegen, de jokerbeurs is ingevoerd, het vermoedelijk inkomen is verruimd en in eenoudergezinnen werd de ontbrekende ouder bijgeteld.", zegt minister Vanderpoorten.

Het invoeren van deze maatregelen heeft tot bijna 10.000 bijkomende aanvragen en een forse stijging van het aantal beursgerechtigden geleid. Het aantal afwijzingen, dat daarvoor een derde bedroeg, is met ruim 7 % gedaald.

Een erg belangrijke nieuwigheid is dat aanvragen niet langer op 31 oktober maar pas op 30 juni van het lopende academiejaar moeten worden ingediend. Het is ook niet langer zo dat je enkel een toelage kan krijgen als je 'stijgt' in opleidingsniveau. In het oude systeem kon je, met behoud van toelage, wel van een hogeschoolopleiding van drie jaar naar een hogeschoolopleiding van vier jaar en daarna naar een universiteitsopleiding overstappen maar in geen enkel geval omgekeerd. Nu zal een universiteitsstudent naar een hogeschool kunnen overstappen zonder zijn beurs te verliezen.

Op het krijgen van een toelage zal geen leeftijdsgrens staan. Studiebeurzen mogen voortaan ook mee naar het buitenland op voorwaarde dat het om een studie gaat binnen de Europese Hogeronderwijsruimte. Studenten die buiten de Hogeronderwijsruimte willen studeren, krijgen hun beurs mee als de gekozen opleiding geen equivalent heeft in Vlaanderen of als het om een uitwisselings- programma gaat.

Naar aanleiding van het invoeren van het structuurdecreet voor hoger onderwijs en de invoering van de bachelor- masterstructuur, wordt het concept 'studiefinancierings- krediet' ingevoerd. Dit krediet bevat twee bachelor-, een master-, een jokerkrediet en bijkomende kredieten voor het volgen van een voorbereidingsprogramma, een schakelprogramma en een lerarenopleiding. Dat betekent dat beursgerechtigde studenten voortaan twee bachelor- opleidingen, een masteropleiding, een voorberei- dingsprogramma, een schakelprogramma en een leraren- opleiding met een beurs kunnen volgen. Daarenboven kan er nog steeds eenmaal gebist worden zonder dat het recht op een studiebeurs verloren gaat.

Dat de studietoelagen een belangrijk punt in het beleid van de minister zijn, bewijst de aandacht die er tijdens deze legislatuur aan is geschonken. De communicatie rond studietoelagen is de afgelopen jaren fel vernieuwd. Er zijn folders, affiches, brochures en een website ingeschakeld. Elke zesdejaar basis- en secundair onderwijs krijgt een brochure om erop te wijzen dat er in het secundair en het hoger onderwijs een studietoelage kan worden aangevraagd. In samenwerking met de Vlaamse Infolijn is ook de bereikbaarheid van de dienst Studietoelagen aanzienlijk gestegen en de aanwezigheid op Sid-ins, de informatiedagen van het departement Onderwijs, was een groot succes.

De verwerking van de aanvragen is de laatste jaren sterk verbeterd. Het invullen van de formulieren is eenvoudiger, de dossierbehandeling verloopt effectiever en de gegevens van die mensen die de toelage het meest nodig hebben, worden op voorhand opgevraagd zodat hun dossier sneller verwerkt wordt.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---