TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

1 maart 2004

Nauwelijks draagvlak voor eigen bijdrage huisarts

Het plan van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om iedere volwassene de eerste 200 tot 250 euro zorgkosten, waaronder de kosten voor huisartsbezoeken, zelf te laten betalen, vindt weinig steun bij de Nederlandse bevolking. Van de ondervraagden meent 75 procent dat er geen financiële belemmeringen mogen zijn om de huisarts te bezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat is uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

De eigen bijdrage zou er volgens het kabinet toe moeten leiden dat mensen goed overwegen of een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is. De gedachte is dat mensen nu soms te snel en daardoor vaker dan nodig naar de huisarts gaan. Dit zou onnodige kosten met zich meebrengen.

Vier op de vijf ondervraagden (79%) menen dat een eigen bijdrage een drempel zal opwerpen voor mensen om naar een huisarts te gaan. Van deze groep is nagenoeg iedereen (95%) van mening dat er geen financiële belemmeringen mogen zijn om de huisarts te bezoeken.

Ondanks een beperkt draagvlak lijkt Hoogervorsts plan voor een relatief kleine groep te kunnen werken; vier procent geeft te kennen wel eens te snel (en daardoor vaker dan nodig) naar de huisarts te gaan. Bijna driekwart (73%) hiervan denkt de noodzaak van een bezoek nog eens te overwegen, indien er sprake zou zijn van een (aanzienlijke) eigen bijdrage.

Hiernaast zou bij het invoeren van een eigen bijdrage een groep mensen, die om gezondheidsredenen een huisarts zouden moeten bezoeken, van een bezoek afzien. Van de Nederlanders die aangeven alleen een huisarts te bezoeken als dat noodzakelijk is, zegt 36 procent minder snel en daardoor minder vaak naar de dokter te gaan wanneer er een (aanzienlijk) bedrag aan eigen bijdrage moet worden betaald.

C0521 | Methode: Homebus (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 12 tot en met 23 februari 2004. Hierbij zijn 1034 Nederlanders ondervraagd (n=1.034).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Roe Kerssies (tel: 020 522 54 93) of Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).