Ingezonden persbericht


Den Haag, 08 maart 2004

Vragen van de leden Arib, Timmermans en Koenders (allen PvdA) aan de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken over hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko


1.

Bent u op de hoogte van de verschillende initiatieven die vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zijn ondernomen om geld, goederen enz. in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving in het gebied El Hoceima in Marokko, waaronder het initiatief van het Komitee Marokkanen voor Mensenrechten en Novib?


2.

Bent u op de hoogte van de aanvraag die het Komitee Marokkanen voor Mensenrechten in Nederland en Novib hebben ingediend bij uw ministerie voor het gebruik van een transportvliegtuig om de ingezamelde tenten, dekens en slaapzakken naar de slachtoffers in Marokko te kunnen vervoeren?


3.

Klopt het dat deze aanvraag in eerste instantie welwillend werd ontvangen, maar later werd afgewezen? Zo ja, om welke redenen wordt geen toestemming gegeven voor dergelijk transport?


4.

Deelt u de mening dat NGO s in Nederland en in Marokko een belangrijke rol kunnen spelen bij het bieden van hulp aan slachtoffers en bij de wederopbouw en dat ze daarbij ook ondersteund dienen te worden waar dat nodig is?


5.

Bent u alsnog bereid om zorg te dragen voor het vervoeren van de ingezamelde goederen naar het rampgebied in Marokko? Bent u bereid om dit op korte termijn te doen, gelet op de ernst van de situatie waarin slachtoffers verkeren? Kunt u de Kamer voor dinsdag 9 maart as informeren?