Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/026wur.html

Persbericht Wageningen UR: nr 025, 8 maart 2004

Rapport Biologische landbouw

Onderzoekslijnen voor rendabele biologische landbouw tot 2009 vastgesteld

Om een rendabele biologische landbouw met een breed maatschappelijk draagvlak verder te ontwikkelen heeft Wageningen Universiteit en Researchcentrum zeven onderzoeksprioriteiten opgesteld. Onderzoekers van verschillende disciplines zouden zich tot 2009 moeten richten op een biologische keten zonder genetisch gemodificeerde planten en dieren, op gezondheid, veiligheid en de kwaliteit van biologische producten, op het samengaan van biologische landbouw met natuurontwikkeling, het duurzaam omgaan met grondstoffen, de rol van kringlopen en bodemkwaliteit, de prijs van producten en diensten, en op innovatieprocessen. Dat is het resultaat van de Kerngroep Biologische Landbouw die in opdracht van de Raad van Bestuur van Wageningen UR een update maakte van de gewenste onderzoeks- en onderwijsinzet.

In de update van een rapport uit 2000 zegt de Kerngroep Biologische Landbouw van Wageningen UR dat het onderzoek voor de biologische landbouw zich moet richten op duurzaamheid, milieu- en diervriendelijkheid, natuurlijk, gezondheid, veiligheid en integriteit. Alleen met die doelstellingen in gedachte kan de kwaliteit van de biologische productiewijze verder verbeteren en is er tegelijkertijd oog voor de wensen van de consument. Ook dienen voor een optimaal resultaat opdrachtgevers en gebruikers van de onderzoeksresultaten vanaf het begin intensief bij het onderzoek betrokken te zijn.

De laatste drie jaar is de omvang van het onderzoek voor biologische landbouw van Wageningen UR gegroeid van vijf miljoen in 2000 naar ruim elf miljoen euro in 2003. In die tijd is vooral onderzoek voor de primaire productie opgepakt, met de nadruk op systeemonderzoek. Ook richtten onderzoekers zich op het terrein van agroketens en markt. De Kerngroep vindt dat er in de komende jaren meer aandacht nodig is voor de werkvelden mens en maatschappij, groene ruimte en innovatieprocessen.

Voor het onderwijs beveelt de Kerngroep aan de in 2002 gestarte universitaire opleiding Biologische productiewetenschappen meer op de internationale markt te focussen. Verder bepleit de Kerngroep voortzetting van de coördinerende loketfunctie van het Innovatiecentrum Biologische Landbouw van Wageningen UR.

Wageningen UR zal de door de Kerngroep aanbevolen onderzoeksprioriteiten bij het ministerie van LNV en bij de biologische sector onder de aandacht brengen. LNV evalueert momenteel haar beleidsinzet op het terrein van biologische landbouw en voeding waarbij kennisontwikkeling en -verspreiding een van de speerpunten is.

In 2000 adviseerde de Kerngroep in haar eerste rapport Biologische landbouw bij Wageningen UR over prioriteiten en aanpak van onderzoek en deed aanbevelingen voor de start van een opleiding Biologische productiewetenschappen en van het Innovatiecentrum Biologische Landbouw.