Politie Gelderland-Midden

Elst, Verdachten schietpartij Kempke bekennen andere overval
Publicatiedatum: 08-03-2004

De twee verdachten van de schietpartij op parkeerplaats het Kempke in Elst, een 31-jarige man uit Didam en een 35-jarige man uit Doetinchem, hebben naast dit feit, bekentenissen afgelegd over een overval in Doetinchem en diverse andere geplande overvallen. Een 27-jarige vrouw uit Doetinchem werd op 1 maart aangehouden wegens verdenking van wetenschap van dan wel medeplichtigheid aan deze overvallen.

De twee hoofdverdachten werden op 26 februari voorgeleid en in gevangenhouding gesteld. De vrouw is vorige week voorgeleid en in bewaring gesteld.

Toedracht schietpartij het Kempke
Uit de verklaringen van de verdachten is helderheid gekomen over de toedracht van de schietpartij op het Kempke. De twee mannelijke verdachten zijn die avond (31 oktober) naar het Kempke gereden met de bedoeling een overval te plegen op een willekeurige persoon die zich daar zou ophouden. Al eerder werd bekend gemaakt dat het Kempke bewust als locatie werd uitgekozen omdat deze plek ook bekend staat als homo-ontmoetingsplaats. De verdachten waren zich ervan bewust dat personen die daar komen graag anoniem willen blijven, waardoor de kans dat er aangifte van een misdrijf wordt gedaan klein is. Het slachtoffer zat die avond in zijn auto op de parkeerplaats toen de Didammer bij hem de auto in stapte en een pistool op hem richtte, met de bedoeling hem zo geld af te dreigen. Het slachtoffer greep echter de hand met het pistool waarna er een worsteling ontstond. Daarbij werd een schot in de ruit van de auto gelost. Desondanks bleef het slachtoffer de hand van de schutter vasthouden, waarna deze erin slaagde op het slachtoffer te richten en twee keer schoot om weg te komen. Het slachtoffer werd beide keren geraakt. De 27-jarige vrouw heeft bekend dat zij kennis droeg van deze overval.

Bekentenissen andere overvallen
Naast deze overval hebben de beide mannelijke verdachten een gewapende overval op een snackbar aan de Potgieterstraat in Doetinchem bekend. Deze werd gepleegd op de avond van 3 november, drie dagen na de (mislukte) overval op het Kempke. Bij deze overval werd hetzelfde wapen gebruikt als op het Kempke. De Didammer wachtte in de auto, terwijl de Doetinchemmer een personeelslid van de snackbar met het pistool bedreigde. Het personeelslid vluchtte naar achteren in de zaak, waarna de overvaller de kassa meenam. Ook ten aanzien van deze overval heeft de verdachte vrouw bekend dat zij ervan wist. Daarnaast wordt zij in dit geval verdacht van medeplichtigheid, omdat zij de panty die de overvaller over zijn hoofd droeg voor hem heeft gekocht en omdat zij heeft meegedeeld in de buit.
Verder hebben de drie verdachten nog diverse andere overvallen gepland. Zo zou op 7 november een café-eigenaar in Nijmegenaar zijn overvallen, ware het niet dat de verdachten op weg naar Nijmegen zagen dat er op de A325 een politiecontrole werd gehouden. Het wapen hebben zij toen uit de auto gegooid en dit later weer opgehaald. Ook hebben zij meerdere malen mensen bij pinautomaten opgewacht met de bedoeling hen hun geld afhandig te maken, maar deze geplande overvallen gingen steeds niet door vanwege ondermeer te veel aanwezige getuigen.

Het politieonderzoek is bijna afgerond. Als het proces-verbaal is opgemaakt zal dit ter beoordeling worden opgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031

---