PAVEM



PaVEM: participatieagenda voor concrete resultaten

Den Haag, maandag 8 maart 2004

Vandaag, Internationale Vrouwendag, presenteert Paul Rosenmöller, voorzitter van de commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen), de nationale participatieagenda in Nijmegen in aanwezigheid van minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en mede-commissieleden Prinses Maxima, Hans de Boer en Lilian Callender. Deze agenda bevat de afspraken die PaVEM met de grote steden maakt op het gebied van de participatie van allochtone vrouwen. De presentatie vindt plaats tijdens de eerste van de zes Vrouwenestafettes 'Kleurrijk talent' die de commissie de komende anderhalf jaar gaat initiëren. De estafette begon vanochtend om 8.00 uur in Den Haag met een net werk ontbijt voor allochtone moeders die werk zoeken en wordt afgesloten met een vrouwen-werk-diner in Nijmegen.

Aan goede lokale initiatieven ontbreekt het niet, merkte de commissie PaVEM tijdens haar bezoeken aan de grote steden. Maar het is niet genoeg en vaak te versnipperd. Daarom gaat de commissie afspraken maken met gemeenten, bedrijven en de vrouwen zelf om tot een meer structurele aanpak van de vrouwenparticipatie te komen en om de inzet op het gebied van taal en werk te vergroten. De nationale participatieagenda gaat de gemaakte afspraken bewaken. Rosenmöller: 'Rapporten en adviezen zijn er genoeg. Het gaat nu om het daadwerkelijk boeken van resultaten. Meer vrouwen moeten de Nederlandse taal leren, een stageplek krijgen of een passende baan.'

Concrete afspraken voor werk
Vandaag committeren de gemeenten Nijmegen en Den Haag zich als eersten aan de participatieagenda met concrete afspraken over werk. Nijmegen tekent een intentieverklaring om komend jaar 375 reïntegratietrajecten in te zetten, 20 gesubsidieerde arbeidsplaatsen te reserveren en 50 extra vacatures te werven, alle voor vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. Het CWI in Nijmegen doet ook mee. In plaats van 40 gaat dit CWI drie keer zoveel vrouwen, namelijk 120 bemiddelen. Ook met de gemeente Den Haag is het tot concrete resultaten gekomen. Daar tekenden vanochtend, in aanwezigheid van geïnteresseerde werkgevers, vrouwelijke raadsleden voor de begeleiding van jonge allochtone moeders naar een baan . Daarnaast heeft de commissie met burgemeesters en wethouders van Den Haag afgesproken dat elke allochtone vrouw die werk wil en ondersteuning nodig heeft in haar stap naar betaald werk, een reïntegratietraject aangeboden krijgt. D e commissie voert momenteel gesprekken met de dertig grote steden om dit jaar tot soortgelijke afspraken te komen. Het streven is om een zo groot mogelijk deel van de 9000 bij het CWI ingeschreven gekwalificeerde vrouwen aan het werk te helpen. Samen met het UWV worden vandaag circa 1500 allochtone vrouwen uit de WW/WAO in specifieke reïntegratietrajecten gebracht op weg naar werk. Naast werk, vormen taal en maatschappelijke dialoog de drie pijlers van de participatieagenda. De commissie zet zich daarnaast in een nationale voorhoede van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te mobiliseren.

Vrouwenestafette 'Kleurrijk talent'
Na vandaag zal PaVEM de Vrouwenestafette 'Kleurrijk talent' nog vijfmaal initiëren. Dit doet ze samen met die gemeenten die hun succesvolle projecten zichtbaar willen maken en concreet invulling willen geven aan de participatieagenda. PaVEM kan het namelijk niet alleen. De nationale participatieagenda is een product van vele partijen. Waarbij de commissie slechts de bindende schakel vormt. De vrouwen zelf spelen de hoofdrol. Zij verdienen de steun van alle betrokken organisaties. De volgende estafettes staan gepland in juni, september, en november van dit jaar en, januari en maart 2005. Rosenmöller: 'Als het aan ons ligt doen alle grote steden mee. Wij nodigen gemeenten, bedrijven en vrouwenorganisaties van harte uit het stokje van Nijmegen en Den Haag over te nemen.'

In dialoog met vrouwen
De cijfers van het SCP rapport zijn bekend. Tweederde van de Turkse en Marokkaanse vrouwen bevindt zich in een kansarme positie. Zij hebben weinig of geen opleiding genoten, hebben geen baan en naar verhouding een laag inkomen. Deze vrouwen stimuleren de Nederlandse taal te leren en helpen een baan te vinden heeft hoge prioriteit. Daarnaast is het van wezenlijk belang met hen in gesprek te gaan. Er wordt nu nog teveel over de hoofden van de vrouwen gesproken. Daar verandering in brengen is een van de pijlers van de participatieagenda. Dat was ook de boodschap van Hans Dijkstal en Yasemin Tumer tijdens de dialoog over Emancipatie en Religie in het Volksbuurtmuseum in Den Haag waarbij ook minister Verdonk aanwezig was. PaVEM zal de komende anderhalf jaar de organisatie van zulke dialogen op lokaal en nationaal niveau ondersteunen. Vandaag start de commissie bovendien met een dagboekestafette waarin allochtone vrouwen een week uit hun leven beschrijven.

Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met

Karel Zwaan: 06 53 30 95 71, kzwaan@bvdspr.nl

Femke Zwaal: 06 549 23 460, zwaal@nieuwemaan.nl

Commissieleden PaVEM:

De heer Paul Rosenmöller (voorzitter)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima

De heer Hans de Boer

Mevrouw Lilian Callender

De heer Hans Dijkstal

Mevrouw Yasemin Tümer


08 mrt 04 14:19