VVD



8 mrt 2004 - Kamervragen over fictieve geboortedatum minderjarige asielzoekers

Vragen van de leden Visser en Van Beek (beiden VVD) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties

1) Klopt het dat door middel van een beschikking van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) een fictieve geboortedatum kan worden toegekend?

2) Klopt het dat, als deze vreemdeling, reeds in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) is opgenomen, de gegevens met betrekking tot de personalia alleen na een machtiging c.q. uitspraak van de Arrondissementsrechtbank kunnen worden gewijzigd? Klopt het dat een beschikking van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie niet kan worden gebruikt voor een wijziging van het GBA?

3) Hoe beoordeelt u de situatie dat gegevens in het GBA niet overeenkomen met de gegevens die in de vreemdelingenketen worden gehanteerd? Wat heeft dit voor consequenties voor het koppelen van de bestanden? Wat kunnen de gevolgen zijn van het hanteren van twee verschillende geboortedata van personen in twee verschillende systemen?

4) Acht u het noodzakelijk de Wet GBA op dit punt aan te passen, opdat in de GBA de fictieve geboortedatum wordt opgenomen, zijnde de datum uit de beschikking van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, en zo de gegevens in het GBA overeenkomen met de gegevens in de vreemdelingenketen? Zo neen, waarom niet?

5) Wat vindt u van de suggestie om de beschikking van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie voortaan als standaardprocedure te laten bekrachtigen door een Arrondissementsrechtbank, opdat de gegevens van vreemdelingen in de diverse overheidsbestanden overeenkomen? Zijn er andere mogelijkheden om dit bewerkstelligen? Zo ja, welke? Bent u voornemens de wet te wijzigen? Zo neen, waarom niet?

8 maart 2004