Gemeente Uithoorn

DE HONDENROUTES EN LOSLOOPGEBIEDEN STAAN OP DE KAART!

De nieuwe hondenfolder is verzonden naar alle hondenbezitters. En met wat simpele klikken kunt u ook alles digitaal bekijken (mocht u deze pagina niet kunnen openen dan kunt u hier een PDF bestand bekijken).

De nieuwe hondenfolder bestaat uit een kaart met daarop alle hondenroutes en losloopgebieden. Daarnaast natuurlijk de regels en verboden. Maar ook tips en extra informatie. Niet alleen voor de hondenbezitter zelf, maar ook voor zijn omgeving.

Nu de hondenroutes en losloopgebieden definitief zijn vastgesteld starten we ook met de aanpassingen in het veld. De hondenroutes en losloopgebieden worden met heldere vriendelijke borden aangegeven. Daar waar het verboden is met een hond te verblijven, zoals op kinderspeelvelden en het natuurgebied Uithoorn wordt dat ook duidelijk aangegeven.

Losloopgebied

honden route

aangelijnd

speelveld

Deze aanpassingen worden per wijk uitgevoerd en kosten enige tijd. Hier en op de gemeentepagina geven we aan welke wijk aan de beurt is.

Wat kan wel en wat mag niet? (regels en verboden)

Losloopgebieden
Een hond mag nooit loslopen binnen onze gemeentegrenzen, behalve in de zogenaamde `losloopgebieden'. Deze zijn duidelijke aangegeven door middel van bordjes. In deze gebieden hoeven bovendien de uitwerpselen niet te worden opgeruimd.

Hondenroutes
Aangelijnd mogen we ze uitlaten op de `hondenroutes', aangeduid met een speciaal bordje. Daar kunnen ze hun behoeften doen in de aangegeven groenstrook. Hier hoeft dus niet te worden opgeruimd, maar op de verharde weg of stoep wel!

Kinderspeelvelden
Op elk speelveld of speelplaats is het verboden aanwezig te zijn of te lopen met de hond, ook al is deze kort aangelijnd.

Tip: ga ook niet met uw honden een schoolplein op!

Natuurgebied Uithoorn
Het natuurgebied Uithoorn is verboden voor honden. Dit gebied is te kwetsbaar en bestemd voor andere dieren. Op doorgaande, verharde paden mogen de honden kort aangelijnd worden meegenomen.

Hondenbelasting
Iedere hondenbezitter moet voor zijn of haar hond(en) belasting betalen. Door de hond vervolgens zijn hondenpenning om te doen kunnen daar geen misverstanden over ontstaan.

Controle en boetes
De regels en verboden worden gecontroleerd. Wanneer een overtreding wordt gesignaleerd wordt de hondenbezitter of hondenuitlater door politie of gemeentesurveillant bekeurd. De afzonderlijke overtredingen kosten EUR 30,-- (2004)

Tips


* Lijn de hond thuis aan, voor u de deur uitgaat, zodat hij niet in `hoge nood' wegrent en zijn behoefte doet op een niet toegestane plek. Dit veroorzaakt irritatie bij en overlast voor de omwonenden.

* Houd de hond kort aangelijnd als u vermoedt dat degene die u tegemoet komt, bang is voor honden.

* Probeer negatieve reacties serieus te nemen en wanneer ze redelijk zijn ze ter harte te nemen. Denk altijd: mensen hebben geen hekel aan honden, maar aan de uitwerpselen.

* Neem altijd een plastic zakje mee of een schepje (vraag ernaar bij de dierspeciaalzaak) voor het geval dat uw hond ergens zijn behoefte doet waar het niet mag.

* Vertel nieuwe hondenbezitters dat er een folder met hondenroutes gratis af te halen is bij de Gemeentewinkel.
* Informeer bij uw verzekering of de hond onder uw WA polis valt.