Novem

08-03-2004


Ook in 2003 veel NEO ideeën

In 2003 zijn 137 ideeën voor nieuw energieonderzoek voorgelegd aan het NEO team. Dat is iets minder dan de 155 van 2002. Van de ideeën zijn er 24 uitgewerkt tot een gehonoreerde NEO subsidieaanvraag. Het totaal aantal projecten dat subsidie ontving bedroeg 29. Nog eens 25 ideeën werden verwezen naar een andere subsidieregeling.

Onderwerpen

neo-pie.jpg

De ingediende ideeën bestrijken het hele energieonderzoeksgebied en de hele keten van bron tot gebruik. Dit is karakteristiek voor NEO, want alle energieonderzoeksonderwerpen zijn welkom, zolang ze maar bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse
energiehuishouding. De populairste onderwerpen zijn energiebesparing in de gebouwde omgeving en energie uit biomassa.

Indieners

Kleine bedrijven en particulieren dienen veel ideeën bij NEO in, met respectievelijk 42% en 24% van de aanvragen. Onderzoeksinstituten komen met 20% op een derde plaats. Universiteiten (7%) en bedrijven met méér dan 250 medewerkers (7%) vinden de weg naar NEO minder vaak. Het NEO team wil in 2004 meer ideeën aan universiteiten ontlokken.

Stopadvies

NEO geeft indieners een eerlijke reactie. In ongeveer de helft van de gevallen leidde dat tot het advies om met het idee te stoppen om technische of economische redenen. Uiteindelijk bespaart de indiener zich de moeite van een niet-gehonoreerde subsidieaanvraag, en kan hij zijn creativiteit op nieuwe ideeën richten. Het stopadvies is overigens vrijblijvend.

Ideeën ook in 2004 welkom

Ook in 2004 kunt u uw idee voor nieuw energieonderzoek voorleggen aan het NEO team. Meer informatie over het NEO programma en het ideeformulier vindt u op www.neo.novem.nl.