Ingezonden persbericht


Wacom levert Penabled"-technologie voor de nieuwe zakcomputer van OQO

Penabled"-technologie van Wacom biedt de OQO een goede navigatie en drukgevoelig tekenen op het scherm met de draad- en batterijloze pen.

Krefeld, xx8 maart 2004. Onlangs werd op de CES 2004 in Las Vegas de nieuwe ultra-personal computer (uPC) van OQO geïntroduceerd. De computer van OQO is slechts 10,4 x 8,6 x 2,3 cm groot en past in elke jaszak. Toch gebruikt hij de reguliere versie van Windows XP en ondersteunt alle bestaande Windows-toepassingen. De uPC maakt gebruik van de Penabled-technologie van Wacom Components, het toonaangevende bedrijf in ontwerp en levering van ingebouwde invoertechnologie.

"OQO heeft gekozen voor de Penabled-technologie van Wacom, om de nieuwe generatie, zeer mobiele pc-gebruikers optimaal te laten genieten van alle voordelen van een draadloze, batterijloze digitale pen", zegt Jory Bell, directeur van OQO. "Om een volwaardige notebookcomputer met pentechnologie te verkleinen naar het zakformaat van OQO hadden we de best beschikbare onderdelen nodig. Alleen de uitstekende Penabled-oplossing van Wacom voldeed aan de criteria die onze ontwerpers stelden aan prestatie, betrouwbaarheid en miniaturisatie."

OQO-gebruikers kunnen de draad- en batterijloze pen direct op het hoge-resolutiescherm van de computer gebruiken, om door menu's te navigeren, elementen te selecteren of om handgeschreven notities te maken met andere software-pakketten. Dankzij de drukgevoeligheid van de Penabled-pen kan men flexibeler en nauwkeuriger schrijven en tekenen. Bovendien bieden de zijschakelaars de mogelijkheid voor links-, rechts- en dubbelklikken, en kunnen ze ook als gum fungeren.

De OQO-computer bevat een superdunne Wacom-digitiser, vastgezet achter een zeer helder, 200 dpi kleurenscherm, dat vrijwel drukscherp is. Het scherm is speciaal afgesteld voor gebruik in de hand, op een gemiddelde afstand van 20 tot 50 cm van het oog. De Penabled-technologie zorgt voor een volledig lichtvaste kleuroverdracht, die het scherm helderder en de kleuren levendiger maakt. Het voorkomt ook 'dode zones' langs de rand, waardoor het invoergebied aanzienlijk wordt vergroot.

"De ultra-personal computer van OQO is een baanbrekend product dat een volledig nieuwe categorie toevoegt aan de personal computer-industrie namelijk volledig functionerende computers op zakformaat", zegt Justin Staines, sales- en marketing director bij Wacom Components Europe Ltd.. "Het was bijzonder prettig om met OQO samen te werken aan dit project."

De Penabled"-interface
De Penabled-technologie zorgt voor een natuurlijke interface tussen gebruikers en elektronische apparaten, waardoor de interactie eenvoudiger, flexibeler en intuïtiever wordt. De Penabled-technologie herkent de positie van de pen en de druk die deze uitoefent op het scherm en dit is een doorslaggevend voordeel voor eindgebruikers: ze kunnen lijnen tekenen die breder of donkerder zijn, naarmate er harder op de pen wordt gedrukt. Daarnaast is het niet nodig om contact te maken met het scherm voor invoer, aangezien de pen tot op 14 mm afstand van het scherm kan worden gehouden. Zo ontstaat een muisachtige interface.

Zo werken de Penabled-pennen
De draad- en batterijloze Penabled-pen gebruikt Wacom's gepatenteerde technologie, waarbij een elektromagnetisch signaal van een sensorvlak naar de pen wordt gestuurd en wordt teruggezonden voor positieanalyse. Een dradenraster in het sensorvlak wisselt ongeveer elke 20 microseconden tussen de verzend- en de ontvangstmodus. In de verzendmodus stimuleert het signaal van het sensorvlak de oscillatie in een circuit van een spoel en een condensator in de pen. In de ontvangstmodus wordt de energie van de oscillaties in dat circuit van de pen opgevangen door het antenneraster op het sensorvlak. Vervolgens wordt deze geanalyseerd voor de positie, de druk, de helling en andere informatie.


- einde -

Over de uPC van OQO
De ultra-personal computer van OQO is de kleinste, optimaal presterende Windows-XP-computer met volledige pc-functionaliteit. Hij is voorzien van een Transmeta-processor van 1 GHz voor topprestaties en laag energieverbruik, 256 MB RAM, een vaste schijf van 20 GB en 802.11b- en Bluetooth®-draadloze netwerken. De batterijen kunnen tot zes uur functioneren en de computer weegt ongeveer 400 gram. Aangesloten op een extern scherm en toetsenbord verschilt de OQO-computer niet van bestaande desktop-pc's.

Over OQO
OQO Inc., gevestigd in San Francisco in California, ontwikkelde de OQO ultra-personal computer (uPC), een personal computer die volwaardig functioneert en Microsoft Windows XP draait, en dit alles op zakformaat. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door Jory Bell en Jonathan Betts-LaCroix, samen met enkele leden van het team dat eerder de Apple Titanium Powerbook ontwikkelde. Zij hadden het ambitieuze plan om een volledig mobiele personal computer te maken. OQO introduceerde het eerste prototype tijdens de WinHEC 2002 en het is de bedoeling dat het uiteindelijke product in 2004 op de markt komt.

Over Wacom

Wacom is een wereldwijd opererend bedrijf met moedermaatschappij WACOM Company Ltd. in Japan en dochtermaatschappijen o.a. in Europa (WACOM Europe GmbH) en Noord-Amerika (WACOM Technology Corporation).

Sinds de oprichting in 1983 heeft Wacom wereldwijd als marktleider voor pen tablets terrein gewonnen en heeft ook als pionier op het gebied van de ontwikkeling van de pen als invoerapparaat voor de computer een grote faam opgebouwd. Het doel is om het werk aan de computer meer ergonomisch en eenvoudiger op te zetten en zo een breder spectrum aan toepassingsmogelijkheden te realiseren. Tussen de gebruiker en zijn technische omgeving dient een zo groot mogelijke harmonie te worden bereikt.

In Europa levert Wacom onder eigen naam de productseries Volito, Graphire, Intuos en Cintiq. De draad- en batterijloze invoerapparaten van deze producten zijn gebaseerd op de door Wacom ontwikkelde en gepatenteerde elektromagnetische resonantietechnologie, de 'penabled-technologie'. 'Penabled' is sinds jaren een optimaal product gebleken voor het gebruik bij grafische tabletten en LCD-tabletten. Het bedrijf biedt zijn producten ook als OEM-versies aan voor fabrikanten van PC's en Macintosh-computers.

WACOM Components Europe Ltd, onderdeel van WACOM Europe GmbH, is gericht op het ontwerp en de levering van Wacom's toonaangevende Penabled"-interfacetechnologie voor fabrikanten van mobiele apparaten. Wacom Components, gevestigd in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, biedt een volledige OEM-oplossing voor peninterfaces voor mobiele digitale apparaten, zoals Smartphones, PDA's en de Microsoft Tablet PC.

Wacom is een geregistreerd handelsmerk en Penabled is een handelsmerk van Wacom Company. Alle andere handelsmerken zijn het bezit van hun respectievelijke houders.

Perscontact:

Sabine Mende
WACOM Europe GmbH
Public Relations Manager
Telefoon +49 (2151) 3614-304
Fax +49 (2151) 3614-333
E-mail smende@wacom-europe.com

Kristin Muff
OQO inc.
583 Shotwell Street
San Francisco CA 94110
Tel. 001 408 287 4407
http://www.oqo.com

Herbert Wormgoor
Jeronimus|Wolf BV
Adviseur Public Relations
Telefoon (0344) 677 300
Fax (0344) 677 399
E-mail herbert@jeronimus-wolf.nl