European Commission

IP/04/305

Brussel, 5 maart 2004

Internationale vrouwendag: 2004 biedt tal van kansen om de rol van vrouwen in Europa te bevorderen

Om op 8 maart 2004 de internationale vrouwendag te vieren, organiseert de Commissie net als de vier voorgaande jaren een conferentie over de plaats van vrouwen in de politiek en in de instellingen van de EU in een jaar waarin een uitbreiding van een nooit eerder geziene omvang plaatsvindt en in heel Europa parlementsverkiezingen worden gehouden. Voorzitter Prodi en commissaris Wallström zullen de conferentie openen, en de deelnemers zullen verschillende sprekers aan het woord horen, onder meer mevrouw Ene Ergma, voorzitter van het Estse Parlement, mevrouw Anne Van Lancker, Europees Parlementslid, mevrouw Bérengère Marques-Pereira, professor politieke wetenschappen aan de ULB (Université Libre de Bruxelles), en mevrouw Sabine de Béthune, Belgisch senator. Commissaris Liikanen zal op een ontmoeting met de organisaties van vrouwelijke ondernemers, de vertegenwoordigers van de lidstaten en de EU-instellingen de maatregelen bespreken die de Unie neemt om meer vrouwen ertoe aan te moedigen hun eigen bedrijf op te zetten.

De conferentie vindt plaats in het Charlemagne-gebouw, kamer S3, van 12u00 tot 14u30 en is toegankelijk voor geaccrediteerde journalisten.

De vice-voorzitter voor administratieve hervorming, Neil Kinnock, is ingenomen met de evenementen die de Commissie naar aanleiding van de internationale vrouwendag organiseert en verklaarde: "De internationale vrouwendag is een geschikt moment om aandacht te besteden aan de behoeften, kansen, verwezenlijkingen en mogelijkheden van vrouwen de meerderheid van de wereldbevolking en van de bevolking van ons continent en om het engagement te hernieuwen om vooruitgang te boeken op het gebied van de nog steeds niet bereikte gelijkheid. In de Commissie is het ook een geschikt moment om de vooruitgang te evalueren die is geboekt bij de uitvoering van de verplichtingen die we zijn aangegaan bij het aantreden van deze Commissie onder Romano Prodi in 1999. Bij het begin van ons mandaat heeft het college doelstellingen vastgesteld inzake een versterkte participatie van vrouwelijke ambtenaren in het hoger en middenkader en in leidende functies vóór het einde van ons mandaat. Het verheugt me te kunnen meedelen dat wij, zoals uit de cijfers blijkt, op koers zitten om die doelstellingen te halen. Ook is als onderdeel van het hervormingsprogramma het statuut van het personeel van de EU-instellingen gemoderniseerd en zijn er verschillende nieuwe bepalingen ingevoegd die het voor het personeel en in het bijzonder voor vrouwelijke ambtenaren gemakkelijker zullen maken om professionele en familiale verplichtingen te combineren.

Deze vorderingen zijn definitief en substantieel en ik hoop dat de nieuwe Commissie, daarvoor steunend op de nieuwe bepalingen van het personeelsstatuut, het beleid dat wij hebben uitgevoerd zal voortzetten en verdere vooruitgang zal boeken."

"Het is onze bedoeling dat in het volgende Europees Parlement meer dan 33% vrouwen zitting hebben", verklaarde Margot Wallström, waarnemend commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken. "We hebben in een aantal lidstaten rondetafelgesprekken en informatiecampagnes georganiseerd om vrouwen ertoe aan te zetten als kandidaat op te komen en om een maximale deelname aan de verkiezingen aan te moedigen, zodat het Europees Parlement zo representatief wordt als maar kan."

Commissaris Liikanen bevestigt zijn persoonlijk engagement om vrouwelijk ondernemerschap in Europa te steunen en zal een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van de nationale autoriteiten (WES "European Network to Promote Women Entrepreneurship"), organisaties van vrouwelijke ondernemers (Eurochambres Women's Network, FCEM "Fédération des Chef d'Entreprises Mondiales" en FEM, de organisatie van vrouwelijke ondernemers in de UEAPME (de Europese Unie van ambachten en het midden- en kleinbedrijf)), en van andere EU-instellingen om samen de internationale vrouwendag te vieren met de slogan "Ondernemende vrouwen". Hij zal de resultaten presenteren van de activiteiten van het directoraat-generaal Ondernemingen om de vestiging en de groei van door vrouwen geleide ondernemingen te bevorderen, en in het bijzonder het verslag "Bevordering ondernemerschap bij vrouwen" en de initiatieven ter ondersteuning van ondernemerschap door Europese vrouwen die zijn opgenomen in het "Actieplan: De Europese agenda voor ondernemerschap", dat de Commissie onlangs heeft goedgekeurd.

In het kader van de "Best"-procedure, die een kader biedt voor projecten die de inspanningen van de lidstaten steunen om beste praktijken vast te stellen en uit te wisselen die continue verbeteringen in de bedrijfswereld stimuleren, heeft een specifiek project aandacht voor de rol van vrouwelijke ondernemers. Daarbij werd vooral het belang vastgesteld van permanente interactie tussen het nationale en het Europese beleid, een betere informatiedoorstroming over de bevordering van vrouwelijk ondernemerschap en betere netwerking tussen vrouwelijke ondernemers, alsook de noodzaak om de toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers te vergemakkelijken. De praktische follow-up omvatte een aantal goede praktijken uit Europese en OESO-landen, een gegevensbank over vrouwelijk ondernemerschap en een handboek voor overheidsdiensten en andere organisaties over hoe de doeltreffendheid van projecten ter ondersteuning van vrouwelijk ondernemerschap kan worden geëvalueerd.

http://europa.eu.int/comm/enterprise/entrepreneurship/craft/craft-wome n/bestproject-women.htm#bestreport

Actieplan: De Europese agenda voor ondernemerschap:

http://europa.eu.int/comm/enterprise/entrepreneurship/promoting_entrep reneurship/doc/com_70_nl.pdf