Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Marleen VANDERPOORTEN, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, Paul VAN GREMBERGEN, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Patricia CEYSENS, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet betreffende de titel van beroepsbekwaamheid.

Met dit ontwerpdecreet maakt de Vlaamse regering voor duizenden Vlamingen de weg vrij om een beroepstitel te behalen, rekening houdend met de ervaring die reeds verworven werd. Werknemers of werkzoekenden verwerven een titel van beroepsbekwaamheid als ze kunnen aantonen dat ze bepaalde competenties hebben verworven die nodig zijn voor het uitoefenen van een beroep. Deze competenties kunnen verworven zijn door formeel of niet-formeel leren maar ook door ervaring die wordt opgedaan, op de werkplek, in het dagdagelijkse leven of in het verenigingsleven.

Dit instrument laat toe dat werknemers sociale promotie kunnen realiseren en dat er een herwaardering kan worden gegeven aan duizenden Vlamingen die zonder diploma de schoolbanken hebben verlaten. De erkenning van competenties die buiten het schoolse systeem verworven werden, zal voor werknemers een waardering van hun kennen en kunnen vormen. Voor anderen zal het ook het zoeken naar een job vereenvoudigen omdat er aan de werkgever voortaan beter kan worden aangetoond over welke competenties men beschikt.

Voor kortgeschoolde werkzoekenden die nog al te vaak enkel en alleen beoordeeld worden op hun behaalde diploma, voor oudere werknemers die een ruime werkervaring hebben opgebouwd of voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt die hun competenties moeilijk zichtbaar kunnen maken, vormt dit een opstap.

Iedereen heeft het recht om een erkenningsprocedure voor een titel van beroepsbekwaamheid op te starten. Het erkennen van competenties staat steeds in functie van een bepaald beroep of specialisatie vb. metselaar, polyvalent bediende, reisagent, enz.

Om de competenties te meten zal er gewerkt worden met beroepsprofielen die de SERV uitwerkt. Deze beroepsprofielen geven een omschrijving van zowel de taken die de werknemer moet kunnen uitvoeren als van de competenties die de werknemer nodig heeft voor een bepaalde job.

Elke geĂŻnteresseerde werknemer of werkzoekende die zijn competenties of leerbewijzen wil laten erkennen zal drie stappen moeten zetten. Vooreerst zal een portfolio worden opgemaakt waarin alle competenties waarover iemand beschikt worden opgelijst. Vervolgens zullen deze competenties beoordeeld worden. Het resultaat kan zijn dat iemand automatisch een titel verwerft. Maar het is niet alles of niets. Wanneer iemand niet automatisch de titel verwerft, zal worden aangegeven welke bijkomende competenties hij/zij moet verwerven om te titel te behalen.

De Vlaamse overheid zal de instanties erkennen die voor de beoordeling en erkenning zullen instaan. In het voorjaar wordt het decreet behandeld door het Vlaams Parlement. Indien de verschillende stappen een positief gevolg hebben, zullen tegen dit najaar een vijftiental beroepen (waaronder ook knelpuntberoepen) worden uitgewerkt.

persinfo : Griet Deprest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---