Gemeente Tilburg

8-3-2004
Ruis Ru Ba To gaat dialoog met de stad aan
Fase 1 van kunstproject van start

Het kunstproject Ruis Ru Ba To van de twee Tilburgse kunstenaars Koen Delaere en Huub van der Loo gaat van start met 'Goirkegevel als schilderij'. In de Goirkestraat staat ter hoogte van de nummers 141 en 143 nog een monumentale gevel overeind, terwijl de achterzijde volledig is gesloopt. De balken die de gevel ondersteunen totdat de verbouwing van de panden en de restauratie van de gevel zijn afgerond, worden geschilderd waardoor de gevel het uiterlijk van een monumentaal schilderij aanneemt. De kunstenaars starten binnenkort met het schilderen. Het kunstwerk blijft zichtbaar zolang de ondersteuningsconstructie blijft staan.

Een volgend kunstproject is 'Puisten in het stadsbeeld'. In de periode maart-april worden 45 keramische halve bollen geplaatst in de stad. Dit gebeurt op willekeurige locaties maar ook op plaatsen waar in de nabije toekomst gesloopt gaat worden. Zo ontstaat een permanent kunstwerk op een tijdelijke locatie.
Met 'Tentoonstelling voor één dag' wordt deze fase van Ruis Ru Ba To afgesloten. Gedurende een week worden in zes tentoonstellingen voor één dag schilderijen onder viaducten tentoongesteld. De kunstenaars komen letterlijk uit hun atelier en confronteren hun werk met het publieke domein.

Bovenstaande drie projecten vormen de eerste fase van Ruis Ru Ba To. In totaal worden in drie fases 7 of 8 ingrepen in de stad, in de openbare ruimte van Tilburg gerealiseerd. Deze ingrepen gaan voorbij de grens van het schilderen en de rand van het schilderij. De ingrepen vinden plaats op locaties waar de kunstenaars van vinden dat er iets moet gebeuren. De ingrepen zijn tijdelijk van aard en de duur is afhankelijk van de reacties van het publiek. De projecten worden op foto en video vastgelegd, daarin worden ook de reacties van het publiek meegenomen.

De kosten van fase 1 zijn 10.584,-.