NED. CULTURELE SPORTBOND



KNVB grote afwezige tijdens Europese conferentie over homofobie in voetbal; Europees jaar tegen homofobie aangekondigd.

De Nederlandse sport verliest zijn Europese koppositie in de aanpak van homodiscriminatie. De Engelse KNVB, de FA, loopt met haar campagne tegen homofobie vér voor op de Nederlandse KNVB. Met uitzondering van de Recreatiesportkoepel: Nederlands Culturele Sportbond (NCS), is het angstig stil geworden in de Nederlandse georganiseerde sport. Daarom is een Europees jaar tegen homofobie hard nodig. Zo'n Europees jaar, in 2008, moet als tegengeluid het hardnekkige doodzwijgen en aanhoudende homofobie in Nederland en de andere Europese landen keren. Dit zijn enkele van de aanbevelingen tijdens de -Dialoog in de Sport- conferentie in het Olympisch stadion in Amsterdam, afgelopen weekeinde.

Doorbraak in Europees voetbal
Groot enthousiasme onder de bijna 100 aanwezigen over het goede voorbeeld van de FA in Engeland. De Engelse voetbalbond pakt homofobie en homodiscriminatie aan als onderdeel van haar officiële Gelijke Behandeling beleid. Volgens de EGLSF is daarmee een goed voorbeeld gesteld voor andere sportbonden.
De conferentie, georganiseerd door de European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) en de NCS, is deel van het brede Football Against Racism project (FARE) in Europa én wordt gesteund door de Europese Unie. De aanwezigheid van de Europese Commissie en de recente aanbevelingen van de Raad van Europa aan het adres van de UEFA, konden niet voorkomen dat ook de Europese voetbalfederatie UEFA op de lijst van grote afwezigen stond. Verrassend omdat diezelfde UEFA wél activiteiten steunt gericht tegen racisme in het voetbal.

Sûr place in de georganiseerde sport en bij VWS Tijdens de conferentie werden homoseksuele voetballers en andere rolmodellen door Erica Terpstra opgeroepen om uit de kast te komen. Maar Leo Schoots, voorzitter van de NCS, toonde juist begrip voor de homosporters die (nog) in de kast blijven: -zeker zolang de sportomgeving nog homofoob is, zullen profvoetballers hun homo zijn blijven verbergen-.
De NCS en de EGLSF toonden zich erg teleurgesteld over het absolute 'sûr place' in de Nederlandse sport én bij het ministerie van VWS over de aanpak van homofobie. Reden voor de NCS om verdere stappen aan te kondigen. De Nederlandse overheid moet tijdens de a.s. EU-voorzitterschap aandringen op voortzetting van Europese steun voor de aanpak van homodiscriminatie en andere vormen van discriminatie in de sport. -Zéker in dit Europese jaar van Opvoeding en Sport, kan Nederland niet achterover leunen-, aldus de directeur van de NCS, Rob Verheuvel. Ook Groen Links lijstaanvoerster en Europarlementariër Kathalijne Buiitenweg toonde zich tijdens de conferentie warm pleitbezorgster voor een actieve opstelling en voortzetting van de steun uit Europa, op dit thema. -De Nederlandse sport verliest zijn Europese gidspositie in de aanpak van homodiscriminatie-, aldus dagvoorzitter Ben Baks.

Europees jaar tegen homofobie
Het pleidooi voor een Europees jaar tegen homofobie, zou volgens conferentiedeelnemers in 2008 moeten plaatsvinden als vervolg op de eerdere themajaren: tegen racisme, voor mensen met een handicap, ouderen, gelijke behandeling mannen en vrouwen, jongeren...
- - - - - -
Voor de redactie:

- Johan van de Ven, co-voorzitter EGLSF: 06-4129.3564 of johan@gaysport.info

- Ben Baks, bondsbestuurslid NCS en EGLSF-vertegenwoordiger bij de Raad van Europa: 070-340.7514 en/of bd.baks@gaysport.info of b.baks@sport4all.nl

- Fred Peters, stafmedewerker PR en voorlichting NCS 020-6363061

nc040308persbericht


08 mrt 04 15:43