Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Baggerwerk Roosendaal in volle gang

Begin dit jaar is waterschap Brabantse Delta gestart met de werkzaamheden in het stedelijk gebied van Roosendaal. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van zand en slib (baggeren) uit drie beken te weten: Molenbeek, Omleiding Tolberg en Risse. De baggerspecie wordt door een baggerboot met een persleiding (slang waar de specie doorheen wordt gepompt) naar de tijdelijke depots aan de Kruisstraat en aan de Wouwbaan gebracht. Nadat de natte specie en slib is gezuiverd, wordt het weer gebruikt als bouwstof. De baggerwerkzaamheden duren tot en met eind april 2004.

Een baggerboot is gestart in de Molenbeek aan de zuidkant van Roosendaal nabij de Willem Dreesweg en vaart in noordelijke richting tot aan de rijksweg A58. Om het zand en slib vanuit het noordelijk deel aan de Molenbeek in het depot te krijgen moet de baggerspecie een behoorlijke afstand overbruggen. Op de hoek van de Kroevenlaan en de P.C. Hooftlaan is een tussenstation geplaatst. Met behulp van een aggregaat en een kraan wordt de specie verder gepompt richting de tijdelijke depots.

De tweede baggerboot is gestart in de beek Omleiding Tolberg en verplaatst zich in de richting van de spoorlijn naar België. Na dit traject wordt gestart met de werkzaamheden in de beek de Risse.

Wat gebeurt er met de baggerspecie?
De vrijgekomen baggerspecie wordt in twee tijdelijke depots opgeslagen. In deze baggerdepots kan de specie bezinken. Het heldere water in het depot aan de Kruisstraat wordt teruggebracht naar de Molenbeek. Het water in het depot De Stok (Wouwbaan) komt uit in de Engebeek. De natte baggerspecie moet na het baggerwerk indrogen onder invloed van zonlicht. Na enkele maanden is de grond weer bruikbaar als bouwstof. In de periode tijdens en kort na de baggerwerkzaamheden is de specie nog erg nat en drassig. Het betreden van de depots is dan ook erg gevaarlijk en ten strengste verboden.

Planning
Aanvankelijk was de uitvoering van dit werk in het najaar van 2003 gepland. Vanwege de warme en droge zomer zijn de werkzaamheden echter uitgesteld, om geen onnodige schade aan de natuur toe te brengen. Eind december 2003 was de waterstand weer normaal en was ook de temperatuur weer gedaald, zodat er gestart kon worden met de werkzaamheden. Voor de kerstperiode is een start gemaakt met het leggen van een deel van de persleidingen. In de eerste week van dit jaar is de baggerboot aangevoerd en is er met het daadwerkelijke baggerwerk begonnen.

Vragen?
Waterschap Brabantse Delta ziet erop toe dat de werkzaamheden u in ieder geval zo weinig mogelijk overlast gaan bezorgen. Wanneer u onverhoopt toch enig overlast ondervindt, vragen wij hiervoor uw begrip.
Wilt u meer informatie over de baggerwerkzaamheden Roosendaal, dan kunt u contact opnemen met de heer P. Koppejan van waterschap Brabantse Delta, regiokantoor west T 076 564 19 82.