Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over het mogelijk opheffen van stomapoliklinieken (2030408550)

1
Wat is uw reactie op de sluiting in diverse ziekenhuizen van de stomapoliklinieken; bijv. in de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en de Heel in Zaandam?

1
Zowel de Gelre ziekenhuizen als De Heel Zaans Medisch Centrum oriënteren zich op de mogelijkheid om klinisch uitbehandelde stomapatiënten in samenwerking met de thuiszorg de benodigde nazorg te verlenen. De behandeling blijft in een dergelijke situatie geschieden in het ziekenhuis, de nazorg geschiedt, indien mogelijk, in de thuissituatie. De expertise van de stomaverpleegkundige als zorgverlener blijft, ook voor de nazorg, gewaarborgd. Er is hierbij geen sprake van het sluiten van de stomapolikliniek, maar veeleer van het verkennen van een andere organisatievorm met betrekking tot de nazorg die de patiëntvriendelijkheid en zorgefficiëntie ten goede komt. Het onder de voorwaarde van behoud van kwaliteit, aanbieden van nazorg in de thuissituatie van de patiënt, lijkt mij een gewenste ontwikkeling.

2
Vindt u het acceptabel dat door het sluiten van deze poliklinieken het aantal stomacomplicaties, huidproblemen en ziekenhuisopnames zal toenemen?

2
Zowel De Gelre ziekenhuizen als De Heel Zaans Medisch Centrum onderzoeken de mogelijkheden voor nazorg in samenwerking met de thuiszorg onder voorwaarde van behoud van kwaliteit van zorg en behoud van expertise van de zorgverleners. Indien niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, zullen er geen taken in de nieuwe organisatievorm worden ondergebracht.

3
Erkent u dat met de sluiting een belangrijke dienstverlening, deskundigheid en expertise verloren gaat? Wat vindt u hiervan?

3
Nee, ik verwijs u naar mijn antwoord op de vragen 1 en 2.

4
Wat is volgens u de oorzaak van de sluiting van dit soort poliklinieken?

4
De Gelre ziekenhuizen en De Heel Zaans Medisch Centrum verkennen momenteel een andere organisatievorm voor de nazorg van stomapatiënten zodat op een patiëntvriendelijkere en efficiëntere wijze nazorg kan worden verleend. Ik verwijs u naar mijn antwoord op vraag 1.

5
Bent u bereid een onderzoek te doen naar het sluiten van deze poliklinieken? Zo ja, wanneer en hoe gaat u dat doen? Zo neen, waarom niet?

5
Gezien het feit dat de Gelre ziekenhuizen en De Heel Zaans Medisch Centrum de zorgverlening aan stomapatiënten in stand houden maar zoeken naar een andere

organisatievorm om de nazorg te verlenen, waarbij behoud van zorgkwaliteit voorop staat, zie ik geen noodzaak om onderzoek te verrichten naar het mogelijk sluiten van stomapoliklinieken.

6
Bent u bereid het sluiten van stomapoliklinieken terug te draaien? Zo ja, hoe en wanneer? Zo neen, waarom niet?

6
Deze maatregel is niet nodig aangezien, zoals aangegeven in mijn antwoord op vraag 1, de genoemde ziekenhuizen niet voornemens zijn de nazorg aan stomapatiënten te beëindigen. De ziekenhuizen zullen geen taken overdragen of anders organiseren indien dit de zorgkwaliteit niet garandeert.

7
Zijn er meer voorbeelden van sluitingen of dreigende sluitingen van vergelijkbare specifiek op bepaalde patiënten en / of aandoeningen gerichte poliklinieken? Indien dit thans niet bekend is, bent u dan bereid dit te onderzoeken?

7
Voor zover mij bekend zijn er geen andere voorbeelden van sluitingen of dreigende sluitingen van vergelijkbare poliklinieken voor bepaalde patiënten en / of aandoeningen. Ook ontvang ik geen signalen over dergelijke ontwikkelingen met ongunstige gevolgen voor de patiënt uit het gezondheidszorgveld. Ik juich het in het algemeen toe dat instellingen zich beraden op de wijze waarop zij hun zorgaanbod organiseren. Juist de vorming van multidisciplinaire poliklinieken georganiseerd rondom specifieke patiëntgroepen stimuleer ik evenals de ontwikkeling van zorgpaden rondom specifieke patiëntgroepen. Een goede transmurale samenwerking is hierbij van belang. Het instellen van een onderzoek naar sluitingen of dreigende sluitingen van poliklinieken gericht op specifieke patiënten en / of aandoeningen lijkt mij niet nodig.


---- --