Gemeente Almere

Almere bewaakt luchtkwaliteit

De gemeente Almere heeft in 2003 onderzocht of de normen voor luchtverontreiniging in Almere overschreden worden. Luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door het verkeer en de industrie. Uit het onderzoek blijkt dat in Almere de normen niet overschreden worden. Ook in de toekomst wordt voorkomen dat, ondanks de toename van de hoeveelheid verkeer, de Europese normen zullen worden overschreden. Dit geldt ook voor Almere Poort. Uit eerdere berichtgeving zou de suggestie kunnen ontstaan dat in Almere Poort een ongezonde leefsituatie ontstaat. Dit is nadrukkelijk niet het geval, zoals ook uit het onderzoek in 2003 is gebleken.

De Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit zijn in 2001 in de Nederlandse wetgeving opgenomen in het Besluit Luchtkwaliteit. Hierin zijn voor stoffen zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, zwevende deeltjes (fijn stof) en lood grenswaarden gesteld. Iedere gemeente met meer dan 40.000 inwoners moet minimaal iedere drie jaar de luchtkwaliteit onderzoeken en rapporteren. De gemeente Almere heeft dat in 2002 en 2003 gedaan en onderzoekt de toekomstige luchtkwaliteit bij iedere bestemmingsplanprocedure.

Oorzaken
De luchtverontreiniging binnen Almere wordt voornamelijk veroorzaakt door het verkeer en de uitstoot van de WarmteKrachtCentrale (WKC). Rond de drukke wegen is voldoende afstand gehouden tot kwetsbare bestemmingen zoals woningen, scholen, ziekenhuizen en sportvelden. De WKC stoot weinig vervuilende stoffen uit.

Toekomst
Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in Almere krijgt de luchtkwaliteit ook in een vroeg stadium van de planontwikkeling aandacht om te voorkomen dat nieuwe knelpunten ontstaan. Bijvoorbeeld door het treffen van stedenbouwkundige, verkeerskundige en afschermende maatregelen.

Almere Poort
In Almere Poort is er naast berekeningen ook een uitgebreid literatuuronderzoek uitgevoerd. Het stedenbouwkundig ontwerp van Poort houdt rekening met de conclusies uit deze onderzoeken. Rond de Rijksweg A 6 wordt een minimale afstand van 100 meter voorgeschreven en langs de Hogering een afstand van 35 meter. Voor de overige wegen wordt geconcludeerd dat er op grotere afstanden dan 5 meter geen overschrijdingen worden verwacht. Binnen deze afstand zijn geen gevoelige bestemmingen gepland.